Bijwerkingen geneesmiddelen

Bij het gebruik van medicijnen treden vaak bijwerkingen op. Dat heeft te maken met hoe het lichaam op het medicijn reageert. Bijwerkingen hebben ook een negatief effect op het dagelijks doen en laten. Variaties in het DNA zijn vaak oorzaak van bijwerkingen. Bij sommige variaties in het DNA wordt de werkzame stof in het medicijn onvoldoende of niet afgebroken.

DNA onderzoek voor medicijnen

Iedereen heeft een uniek DNA profiel, dat van invloed is op de werking van een medicijn. De meeste medicijnen worden in de lever omgezet (metaboliseren) en afgebroken. Werken de leverenzymen erg langzaam of juist erg snel, dan heeft dit invloed op de ernst van de bijwerkingen en de werking van het medicijn.

Gevolg van bijwerkingen 

In Nederland worden aan de hand van DNA onderzoek jaarlijks ongeveer 200.000 recepten gewijzigd.  Amerikaans onderzoek toonde zelfs aan dat zo’n 7% van de ziekenhuisopnames een gevolg is van bijwerkingen. Met farmacogenetisch onderzoek (DNA-test) worden de leverenzymen  in kaart gebracht, die van invloed zijn op de werking van een medicijn. Medicijnen voorschrijven op basis van het individuele DNA-profiel vermindert dus de kans op bijwerkingen en geeft zekerheid over de werking van een medicijn.

Wisselwerking van medicijnen

Vaak worden meer medicijnen tegelijk voorgeschreven. Maar de werking van het ene medicijn kan de werking van een ander medicijn tegenwerken. Het ene medicijn doet dan wat het moet doen, maar verhindert, dat het andere medicijn goed werkt.

Hoe het lichaam medicijnen opneemt en afbreekt wordt bepaald door de werking van de leverenzymen in het DNA-profiel.

Medicijnen moeten soms gedurende een lange tijd worden geslikt, soms zelfs een leven lang.  Voorbeelden zijn cholesterol verlagende medicijnen (Simvastatine), bloeddrukverlagende medicijnen, anti-stollingsmedicijnen, medicijnen tegen reuma (Azathioprine) en pijnstillers (Codeïne).

Vaak betekent dat een leven lang veel last hebben van vervelende bijwerkingen. Sommige bijwerkingen zijn meteen merkbaar. Maar bijwerkingen kunnen zich ook pas later manifesteren met als gevolg weer nieuwe medicijnen om de effecten van bijwerkingen te bestrijden. Juist daarom is het belangrijk te weten hoe iemand op een medicijn reageert.

Vroeger was het een kwestie van soms weken lang uittesten hoe iemand reageert op een medicijn. Maar met de moderne DNA technieken is dat niet meer nodig. Een DNA-test voorspelt of een medicijn het gewenste effect heeft en welke dosering daarbij hoort.

Dna onderzoek voorkomt bijwerkingen

Een DNA-test brengt de specifieke eigenschappen in kaart. Op basis daarvan wordt dan het beste medicijn en de juiste dosering vastgesteld. Op deze manier is men verzekerd van een goed werkend medicijn en wordt de kans op bijwerkingen sterk verminderd. Voor deze medicijnen is farmacogenetisch testen mogelijk.