Veel medicijnen hebben bijwerkingen, soms zelfs heel ernstige. Of een medicijn werkt niet goed. Dit alles betekent vaak noodgedwongen een andere levensstijl. Uit onderzoek blijkt dat de standaarddosering bij 10 tot 40% van de patiënten bijwerkingen geeft. Medicijnen voorschrijven op basis van het DNA-profiel biedt daarvoor de oplossing.

Meestal worden meer medicijnen tegelijk voorgeschreven. Maar de werking van het ene medicijn kan de werking van een ander medicijn tegenwerken. Het ene medicijn doet dan wat het moet doen, maar verhindert, dat het andere medicijn goed werkt. Ook daarom is het belangrijk om de wisselwerking tussen medicijnen af te stemmen op het met farmacogenetisch onderzoek gevonden stofwisselingspatroon.

Bijwerkingen zoals maagklachten en hoofdpijn

De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagklachten, zoals zuurbranden, opgeblazen gevoel en misselijkheid. Veel patiënten hebben ook last van hoofdpijn, duizeligheid of zijn erg vermoeid. Dit zijn dan nog milde bijwerkingen, maar genoeg om het dagelijkse leven sterk te veranderen.

maagpijn-bijwerking-medicatie

Maagpijn is een veel voorkomende bijwerking van medicijngebruik.

Medicatie op maat

Vaak moeten medicijnen gedurende een lange tijd worden ingenomen, soms een leven lang. Voorbeelden zijn cholesterol verlagende medicijnen (Simvastatine), bloeddrukverlagende medicijnen, anti-stollingsmedicijnen, medicijnen tegen reuma (Azathioprine) en pijnstillers (Codeïne). Na een diagnose wordt in de regel volgens een opgestelde richtlijn een standaard medicijn met een standaarddosering voorgeschreven. Geen rekening wordt gehouden met hoe iemand als individu op medicijnen reageert.

 

Hoe het lichaam medicijnen opneemt en afbreekt wordt bepaald door de genetische eigenschappen van de stofwisseling.

 

Met een DNA-test worden deze specifieke eigenschappen in kaart gebracht. Aan de hand daarvan wordt dan het beste medicijn met de juiste dosering vastgesteld. Op deze manier is men verzekerd van een goed werkend medicijn en wordt de kans op bijwerkingen sterk verminderd. Voor deze medicijnen is farmacogenetisch testen mogelijk.

Met de DNA-test wordt een medicatiematch gemaakt afgestemd op het genetisch profiel.