Bijwerkingen geneesmiddelen

Bij het gebruik van medicijnen kunnen er bijwerkingen optreden. In de bijsluiter staan de bijwerkingen vermeld met aanduiding van het percentage  gebruikers bij wie de bijwerking optrad. De meeste bijwerkingen verdwijnen na enkele dagen of weken. Soms zijn de bijwerkingen zo vervelend dat het invloed heeft op het dagelijks doen en laten. Dit kan komen omdat het individu slecht reageert op de werkzame stof in het medicijn.

DNA onderzoek voor medicijnen

Iedereen heeft een uniek DNA profiel dat van invloed is op de werking van een medicijn. Veel medicijnen worden in de lever omgezet (metaboliseren) en afgebroken. Werken de leverenzymen erg langzaam of juist erg snel dan heeft dit invloed op de ernst van de bijwerkingen en de werking van het medicijn.

Gevolg van bijwerkingen 

In Nederland worden aan de hand van DNA onderzoek jaarlijks ongeveer 200.000 recepten bijgesteld.  Amerikaans onderzoek toonde zelfs aan dat zo’n 7% van de ziekenhuisopnames een gevolg is van bijwerkingen. Met farmacogenetisch onderzoek (DNA-test) worden de leverenzymen  in kaart gebracht, die van invloed zijn op de werking van een medicijn. Medicijnen voorschrijven op basis van het individuele DNA-profiel vermindert dus de kans op bijwerkingen en geeft zekerheid over de werking van een medicijn.

Wisselwerking van medicijnen

Vaak worden meer medicijnen tegelijk voorgeschreven. Maar de werking van het ene medicijn kan de werking van een ander medicijn tegenwerken. Het ene medicijn doet dan wat het moet doen, maar verhindert, dat het andere medicijn goed werkt.

Hoe het lichaam medicijnen opneemt en afbreekt wordt bepaald door de werking van de leverenzymen in het DNA-profiel.

Medicijnen moeten soms gedurende een lange tijd worden geslikt, soms zelfs een leven lang.  Voorbeelden zijn cholesterol verlagende medicijnen (Simvastatine), bloeddrukverlagende medicijnen, anti-stollingsmedicijnen, medicijnen tegen reuma (Azathioprine) en pijnstillers (Codeïne).

Vaak betekent dat een leven lang last hebben van vervelende bijwerkingen. Sommige bijwerkingen zijn meteen merkbaar, maar er zijn ook bijwerkingen, die zich pas later manifesteren. Juist dan is het belangrijk rekening te houden met hoe iemand als individu op die medicijnen reageert.

Vroeger was het een kwestie van uittesten hoe iemand reageert. Maar met de moderne DNA technieken is dat niet meer nodig. Met een DNA-test wordt onderzocht  of een medicijn het gewenste effect heeft en welke dosering daarbij hoort.

Dna onderzoek voorkomt bijwerkingen

Met een DNA-test worden deze specifieke eigenschappen in kaart gebracht. Aan de hand daarvan wordt dan het beste medicijn en de juiste dosering vastgesteld. Op deze manier is men verzekerd van een goed werkend medicijn en wordt de kans op bijwerkingen sterk verminderd. Voor deze medicijnen is farmacogenetisch testen mogelijk.