Veel medicijnen hebben bijwerkingen, soms zelfs hele ernstige. Of een medicijn werkt niet goed. Dit alles  betekent vaak noodgedwongen een hele andere levensstijl. Patiënten melden zich vaker ziek, gaan vaker naar de huisarts en komen in geval van ernstige bijwerkingen in een ziekenhuis terecht. Onderzoek heeft uitgewezen dat standaarddoseringen bij 10 tot 40% van de patiënten tot overdosering leidt met ernstige bijwerkingen als gevolg.

Bijwerkingen zoals maagklachten en hoofdpijn

De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagklachten, zoals zuurbranden, opgeblazen gevoel en misselijkheid. Veel patiënten hebben ook last van hoofdpijn, duizeligheid of zijn erg vermoeid. Dit zijn dan nog milde bijwerkingen, maar genoeg om het dagelijkse leven sterk te veranderen.

maagpijn-bijwerking-medicatie

Maagpijn is een veel voorkomende bijwerking van medicijngebruik.

Medicatie op maat

Vaak moet je medicijnen een lange tijd slikken, soms zelfs de rest van je leven. Bijvoorbeeld cholesterol verlagende medicijnen, bloeddrukverlagers, anti-stollingsmedicatie, medicijnen tegen reuma (azathioprine), pijnstillers zoals codeïne of anti-psychotica. Bij het bepalen van de dosering van medicijnen wordt geen rekening gehouden met de snelheid waarmee iemand het medicijn afbreekt. Deze bijwerkingen kunnen deels voorkomen worden door een genetische test die de activiteit van deze enzymen voorspelt en waarop de dosering aangepast kan worden. Bijvoorbeeld, clopidogrel zou, zo leren verschillende onderzoeken, niet zonder farmacogenetische testen dienen te worden toegepast. Met een farmaco DNA-test wordt een medicatiematch gemaakt. De exacte hoeveelheid van een medicijn wordt afgestemd op je genetisch profiel. Voor deze medicijnen kun je je laten testen.

Met de DNA-test wordt een medicatiematch gemaakt afgestemd op het genetisch profiel.

Lang en meer medicijnen tegelijk slikken

Meestal moeten ook meer medicijnen tegelijk worden geslikt. Maar de werking van het ene medicijn kan soms de werking van een ander medicijn tegenwerken. Het ene medicijn doet dan wat het moet doen, maar verhindert dat het andere medicijn goed werkt. Daarom is het zo belangrijk om op basis van je DNA-profiel de juiste hoeveelheid medicijnen te krijgen. Hoe beter het medicijn werkt, hoe minder immers de kans op bijwerkingen. De patiënt krijgt een aangenamer leven en de kosten in de zorg dalen doordat minder vaak een beroep op de zorgverlener behoeft te worden gedaan.