Hart -en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Er bestaan veel medicijnen om hart -en vaatziekten te behandelen. Het effect van deze medicijnen verschilt per patiënt. Dit hangt samen met het individuele genenprofiel. Met een farmacogenetische DNA-test wordt op basis van je genenprofiel bepaald welk medicijn en welke dosering het beste werkt. Belangrijk omdat deze medicijnen vaak gedurende de rest van je leven moeten worden geslikt.

Antistollingsmedicijnen

Patiënten met hart -en vaatziekten krijgen antistollingsmedicijnen. Deze medicijnen verminderen de stolling van het bloed. Ook cholestorolverlagers, bètablokkers, die de hartslag en de bloeddruk verlagen, en andere bloeddrukverlagende medicijnen worden gebruikt om een patiënt uit de gevarenzone te houden. Antistollingsmiddelen als, acenocoumarol en fenprocoumon remmen bloedstollingseiwitten om zo de vorming van bloedstolsels te voorkomen. Plaatjesremmers met de werkzame stoffen zoals acetylsalicylzuur, clopidogrel (medicijn plavix), prasugrel, carbasalaatcalcium en dipyridamol zorgen ervoor dat de bloedplaatjes in het bloed minder snel samenklonteren.

Werkzame stof clopidogrel in het anti-stollingsmedicijn Plavix

Bijwerkingen antistollingsmiddelen

De werking van antistollingsmedicijnen moet stabiel zijn. Bij een te lage dosering stolt het bloed teveel en bij een te hoge dosering is er het risico van inwendige bloedingen, zoals een maag- of darmbloeding. Om het risico op inwendige bloedingen te verminderen is het belangrijk dat het medicijn en de dosering is afgestemd op het genetisch profiel. Tot nu toe wordt nog veel te weinig met een farmacogenetische DNA-test het beste medicijn en de goede dosering bepaald. Maar de Amerikaanse geneesmiddelautoriteit heeft in de bijsluiter van clopidogrel (plavix) een waarschuwing over het CYP2C19-genotype laten toevoegen.

CYP2C19 speelt een belangrijk rol bij antistollingsmiddelen zoals Lansoprazol, Esomeprazol, Omeprazol, Pantoprazol, Rabeprazol, Imipramine, Citalopram, Escitalopram en Plavix/Clopidogrel. Verwacht wordt dat genetische informatie de standaard wordt in het bepalen van de dosering.

Meer dan 1 medicijn

Ook de interactie tussen de medicijnen is van belang. Bij gebruik van clopidogrel in combinatie met maagzuurremmers als omeprazol en esomeprazol wordt de werking van clopidogrel negatief beïnvloed. Ook de combinatie van clopidogrel en acetylsalicylzuur geeft bij stentplaatsing een verhoogd risico op complicaties. Bovendien lopen patiënten met een genetische variatie in het gen CYP2C19 bij gebruik van clopidogrel een verhoogd risico op ernstige hartproblemen. Daarom is bij het voorschrijven van clopidogrel, een farmacogenetische DNA test belangrijk. In de lijst met medicijnen ziet u voor welke medicijnen een DNA test belangrijk is.

Stent wordt gebruikt voor het openhouden van de bloedvaten

Een stent zorgt voor het openhouden van de bloedvaten. Plavix voorkomt trombose in de geplaatste stent.

Bij hart- en vaatziekten is het dus heel belangrijk dat het medicijn en de dosering wordt afgestemd op het genetisch profiel. Daarvoor is er een farmacogenetische DNA test. U kunt deze test bij NIFGO aanvragen.

Vraag de DNA test aan