menselijk hart nifgo onderzoek bijwerkingen hartmedicatie

 

Hart -en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Er bestaan veel medicijnen om hart -en vaatziekten te behandelen. Het effect van deze medicijnen verschilt nogal per patiënt en is afhankelijk van het individuele genenprofiel. Met een DNA test wordt op basis van genetische markers aangegeven welk medicijn en welke dosering het meest effectief is. Dit is van belang omdat deze medicijnen vaak een leven lang moeten worden geslikt.

Antistollingsmedicijnen

werkzame stof clopidogrel (plavix)

Patiënten met hart -en vaatziekten krijgen antistollingsmedicijnen. Deze medicijnen verminderen de stolling van het bloed. Ook cholestorolverlagers, bètablokkers, die de hartslag en de bloeddruk verlagen, en andere bloeddrukverlagende medicijnen worden gebruikt om de patiënt uit de gevarenzone te houden. Antistollingsmiddelen als acenocoumarol en fenprocoumon remmen bloedstollingseiwitten om zo de vorming van bloedstolsels te voorkomen. Plaatjesremmers met de werkzame stoffen zoals acetylsalicylzuur, clopidogrel (medicijn plavix), prasugrel, carbasalaatcalcium en dipyridamol zorgen ervoor dat de bloedplaatjes in het bloed minder snel samenklonteren.

Bijwerkingen antistollingsmiddelen

De werking van antistollingsmedicijnen moet stabiel zijn. Bij een te lage dosering stolt het bloed teveel en bij een te hoge dosering is er het risico van inwendige bloedingen, zoals een maag- of darmbloeding. Om het risico op inwendige bloedingen te verminderen is het belangrijk dat het medicijn en de dosering is afgestemd op het genetisch profiel.Tot nu toe wordt er echter nog nauwelijks gebruik gemaakt van een DNA test om de juiste dosering vast te stellen terwijl dit al meer dan 10 jaar bekend is.

Meer dan 1 medicijn

Ook de interactie tussen de medicijnen is van belang. Bij gebruik van clopidogrel in combinatie met maagzuurremmers als omeprazol en esomeprazol wordt de werking van clopidogrel negatief beïnvloed. Ook de combinatie van clopidogrel en acetylsalicylzuur geeft bij stentplaatsing een verhoogd risico op complicaties. Bovendien lopen  patiënten met een genetische variatie in het gen CYP2C19 bij gebruik van clopidogrel een verhoogd risico op ernstige hartproblemen. Daarom is bij het voorschrijven van clopidogrel, een DNA test belangrijk. Op de lijst ziet u voor welke medicijnen een DNA test belangrijk is.

Bij hart- en vaatziekten is het dus heel belangrijk dat het medicijn en de dosering wordt afgestemd op het genetisch profiel. Daarvoor is er een DNA test. U kunt deze test bij NIFGO aanvragen.

Vraag de DNA test aan