Cholesterolverlagende medicijnen helpen een hartinfarct/beroerte te voorkomen. Geweldige medicijnen, die de kans op een langer leven vergroten. Maar er zijn ook nadelen. Vaak voorkomende bijwerkingen: maag- darmklachten, hevige spierpijn, opgejaagd gevoel, geheugenverlies, vermoeidheid, vochtophoping en concentratieverlies.

Statines

De meeste artsen schrijven statines voor zoals Simvastatine. Werkt het medicijn niet voldoende of blijven de bijwerkingen aanhouden, dan kan de patiënt voorstellen om een farmacogenetische DNA-test te laten doen.

Bij deze test worden de variaties in het DNA onderzocht, die de verwerking van de statine bepalen. De uitslag geeft aan waarom de statine niet goed werkt of waarom de ernstige bijwerkingen optreden. Aan de hand van de uitslag, kan dan een ander cholesterolverlagend medicijn worden voorgeschreven of de dosis worden aangepast.

Gen SLCO1B1

Bij het opnemen van statines door het lichaam speelt het gen SLCO1B1 de belangrijkste rol. SLCO1B1 regelt het transport van het medicijn naar de lever. In de lever wordt de statine pas omgezet in de werkbare stof.

Bij ruim 20% van de westerse bevolking heeft SLCO1B1 een verminderde activiteit. Gevolg: afname van de hoeveelheid statine in de lever en toename van de plasmaconcentratie van statine in het bloed, of anders gezegd, de statine werkt niet goed en de ophoping van statine in het lichaam zorgt voor bijwerkingen, zoals myopathie (ernstige spierpijn). Op termijn is ook nierschade mogelijk.

Aan de hand van de laboratoriumuitslag kan direct het goede statine medicijn en de juiste dosering worden voorgeschreven. In de KNMP Kennisbank is voor de apotheker en arts informatie te vinden over hoe te handelen, als er sprake is van een variant in het gen SLCO1B1.

DNA-test 

Deze test is in ieder geval van belang als de volgende medicijnen zijn voorgeschreven: SimvastatineFluvastatine, Pravastatine, lovastatine, Rosuvastatine, Cerivastatine en Atorvastatine. Maar de activiteit van dit gen is ook belangrijk als rode gist rijst wordt gebruikt om het cholesterol te verlagen.

Hoe werkt de DNA-afname kit?

Nadat de test is aangevraagd, wordt een DNA afname-kit toegestuurd, waarmee zelf wangslijmvlies kan worden afgenomen. Dit is weinig ingrijpend en erg effectief. Het DNA-materiaal wordt opgestuurd naar een van de gecertificeerde laboratoria, gespecialiseerd in farmacogenetisch DNA onderzoek. Na drie a vier weken na terugsturen van de DNA-afname kit, wordt de uitslag van het onderzoek per e-mail verzonden. In de uitslag worden de aandachtspunten voor de arts en apotheker aangegeven.

Is privacy gewaarborgd?

Ja, de QR-code op het buisje is verbonden met de persoonlijke gegevens. Het buisje is daarom alleen geschikt voor eigen gebruik. Het laboratorium ontvangt alleen het buisje met de code. Na het onderzoek wordt het DNA-materiaal standaard door het laboratorium vernietigd. De resultaten van het onderzoek worden naar het opgegeven e-mailadres verstuurd. Vier weken na verzenden van de uitslag worden de medische gegevens automatisch gewist. Dus vraag uw arts en apotheker de gegevens op te nemen in hun informatiesystemen.

Nieuws

Genetische informatie bevordert (her)gebruik van statines