Je slikt een cholesterol medicijn, zoals een statine, nicotinezuur derivaatpravastatine of atorvastatine, om te voorkomen dat je een hartinfarct/beroerte zal krijgen of nog een keer krijgt. Een geweldig medicijn dat de kans op een langer leven vergroot. Maar er zijn ook nadelen. Je hebt wellicht al te maken met bijwerkingen als misselijkheid, spierpijn, opgejaagd gevoel, geheugenverlies, hoge vermoeidheid of concentratieverlies. Allemaal bijwerkingen die je liever niet hebt en het vermindert de kwaliteit van leven.

farmacogenetische test simvastatine

Statine remt de aanmaak van cholesterol in de lever. Het verlaagt het cholesterol en vermindert aderverkalking.

Oorzaak bijwerkingen

Bijwerkingen worden vaak veroorzaakt als het medicijn te snel of te langzaam door je lichaam wordt opgenomen. Dat is voor ieder verschillend. Bij de een werkt het medicijn wel, bij de ander minder of helemaal niet. De een heeft een lagere dosering nodig, de ander juist een hogere dosering om het medicijn zijn werk te laten doen en om bijwerkingen zoveel mogelijk te verminderen. Met een farmacogenetische DNA-test kan worden bepaald welk medicijn het beste is en hoe bijwerkingen tegen te gaan.

Stofwisseling en medicatie

Het laboratorium onderzoekt het DNA-profiel van je stofwisseling en het effect hiervan op het medicijn. Slikt u simvastatine, dan spelen de enzymen CYP2C9, CYP2C19 en CYP3A4 een belangrijke rol in de verwerking van het medicijn in de lever. Er wordt onderzocht wat de interactie is tussen deze enzymen en het medicijn. De resultaten bevatten ook informatie over het fenotype. Het fenotype geeft een verlaagde, normale of juist zeer snelle stofwisseling weer per enzym. Dit wordt verder uitgediept met aanvullende farmacogenetische uitslagen zodat de apotheker of behandelend arts adequate maatregelen kan nemen.

Niet dus eerst het ene medicijn en bij klachten, een ander medicijn of een andere dosering krijgen. Meteen het goede medicijn en de goede dosering en optimale bescherming.Met de uitkomst van het onderzoek weet je hoe je op het medicijn reageert en of het medicijn optimaal werkt en beschermt. Op basis van de uitkomst kunnen de arts en de apotheker het juiste medicijn en de goede dosering vaststellen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een verminderde capaciteit van een bepaald enzym (CYP2C9) of een verhoogde capaciteit van een ander enzym (CP3A5). Dat leidt in de praktijk tot aanpassing van de dosering.

Hoe wordt DNA afgenomen?

Door het afnemen van 2 ml. speeksel in een buisje met stabilisatiepoeder: de SalivaGene Collector. Dit is eenvoudig en erg effectief. NIFGO stuurt na ontvangst van een aanvraag een DNA-kit met instructie voor speekselafname. Dit buisje kan vervolgens met de bijgevoegde retour-envelop worden verstuurd.

Is opsturen van de test veilig en is privacy gewaarborgd?

Ja, het buisje met DNA materiaal heeft een anonieme buiscode. Deze buiscode is alleen door NIFGO en het laboratorium te lezen. Na het onderzoek wordt het DNA-materiaal door het laboratorium vernietigd. De onderzoeksgegevens worden per email verstuurd.

Vergoedt de verzekeraar de farmacogenetische test?

Zorgverzekeraars vergoeden in principe farmacogenetische DNA-test als sprake is van ernstige bijwerkingen of een medicijn dat niet of nauwelijks werkt. Dit kan mogelijk van verzekeraar tot verzekeraar verschillen, dus handig om dit even na te vragen en te verwijzen naar NIFGO. De farmacogenetische DNA-test is altijd als medische kosten fiscaal aftrekbaar.

Vraag de DNA test aan