statine_cholesterolU slikt een statine (cholesterol medicijn) om te voorkomen dat u een hartinfarct/beroerte zal krijgen of nog een keer krijgt. Een geweldig medicijn dat de kans op een langer leven vergroot. Maar er zijn ook nadelen.  U heeft wellicht al te maken met bijwerkingen als misselijkheid, spierpijn, hoge vermoeidheid en concentratieverlies. Allemaal bijwerkingen die u liever niet heeft.

 

 

spijsverteringsstelselBijwerkingen worden veroorzaakt door een medicijn of een dosering die niet goed is afgestemd op de stofwisseling. Elk individu is uniek en dus werkt hetzelfde medicijn bij iedereen anders. De een heeft een lagere dosering nodig, de ander juist een hogere dosering om het medicijn zijn werk te laten doen en om bijwerkingen zoveel mogelijk te verminderen.

Wat kunt u eraan doen om ervoor te zorgen dat het medicijn goed werkt en de kans op bijwerkingen vermindert?

Vraag een DNA test aan. Het laboratorium onderzoekt het DNA profiel van uw stofwisseling. Op basis daarvan kan de arts en de apotheker het juiste medicijn en de juiste dosering bepalen. Niet eerst het ene medicijn en bij klachten, een ander medicijn of een andere dosering krijgen. Meteen dus het juiste medicijn en de juiste dosering.

Hoe wordt DNA afgenomen?

Door het verzamelen van 2 ml. speeksel in een buisje met stabilisatiepoeder: de SalivaGene Collector. Dit is eenvoudig en erg effectief. NIFGO stuurt na ontvangst van een aanvraag een DNA kit met instructie voor speekselafname. Dit buisje kan vervolgens met de bijgevoegde retourenvelop worden verstuurd.

Is opsturen van de test veilig en is privacy gewaarborgd?

Ja, het buisje met DNA materiaal heeft een anonieme buiscode als vermelding. Deze buiscode is alleen door NIFGO en het betreffende laboratorium te lezen. Na het onderzoek wordt het DNA materiaal door het laboratorium vernietigd. De onderzoeksgegevens worden per email verstuurd.

Vergoedt de verzekeraar de farmacogenetische test?

Diverse zorgverzekeraars hebben op vragen hierover aangegeven dat een farmacogenetische test in principe vergoed wordt als sprake is van geconstateerde bijwerkingen of een medicijn dat niet of nauwelijks werkt. Dit kan mogelijk van verzekeraar tot verzekeraar verschillen, dus handig om dit even na te vragen. Bij sommige verzekeraars, bijvoorbeeld ONVZ, is farmacogenetisch testen opgenomen in een aparte module en wordt deze vergoed vanuit het aanvullend pakket. De farmacogenetische test is altijd te beschouwen als medische kosten en dus fiscaal aftrekbaar.

Vraag de DNA test aan

 

Heeft u vragen of hulp nodig bij het aanvragen van de test? Neem contact met ons op.