Cholesterolverlagende medicijnen helpen een hartinfarct/beroerte te voorkomen. Maar er zijn ook nadelen. Veel en vaak voorkomende bijwerkingen zijn maag- darmklachten, hevige spierpijn, opgejaagd gevoel, geheugenverlies, vermoeidheid, vochtophoping en concentratieverlies.

Statines

Simvastatine is de meest voorgeschreven statine. Werkt Simvastatine niet goed en/of is er sprake van bijwerkingen, dan is een farmacogenetische DNA-test de oplossing om de werking van het specifieke statine-gen SLCO1B1 te bepalen.

Met de laboratoriumuitslag kan direct het goede statine medicijn en de juiste dosering worden voorgeschreven. In de KNMP Kennisbank is voor de apotheker en arts informatie te vinden over hoe te handelen, als er sprake is van een variant in het gen SLCO1B1.

Gen SLCO1B1

SLCO1B1 is als statines worden gebruikt het belangrijkste gen. Dit gen regelt het transport van de statine naar de lever. In de lever wordt de statine immers pas echt actief en doet zijn werk.

Bij ruim 25% van de westerse bevolking is de werking SLCO1B1 verminderd of zelfs niet aanwezig. Gevolg: de statine werkt niet goed en de ophoping van statine in het lichaam zorgt voor bijwerkingen, zoals myopathie (ernstige spierpijn). Op termijn is zelfs nierschade mogelijk.

DNA-paspoort

Het NIFGO DNA-paspoort is van belang bij gebruik van SimvastatineFluvastatine, Pravastatine, lovastatine, Rosuvastatine, Cerivastatine en Atorvastatine. Ook de werking van rode gist rijst wordt bepaald door SLCO1B1.

Hoe werkt de DNA-afname kit?

Aanvragen van de DNA-test gaat via de website. Binnen twee werkdagen na ontvangst van de aanvraag wordt een DNA afname-kit toegestuurd, waarmee zelf wangslijmvlies kan worden afgenomen. Dit is eenvoudig zelf te doen en is weinig ingrijpend. Het DNA-materiaal in het buisje van de afname-kit stuurt u terug in de speciale retour envelop. Het testen van het DNA-materiaal en het opstellen van de rapportage duurt ongeveer 3 a 4 weken. In de rapportage worden de aandachtspunten voor de arts en apotheker uitgebreid toegelicht. Het DNA-materiaal wordt getest in de gecertificeerde laboratoria van PHARMgenomics en SYNLAB. Coriell Life Services interpreteert de uitslagen en stelt de relevante gen-medicijn combinaties op.

Is privacy gewaarborgd?

De QR-code op het buisje in de DNA-afname kit is verbonden met de persoonlijke gegevens. Het buisje is daarom alleen geschikt voor eigen gebruik. Het laboratorium ontvangt alleen het buisje met de QR-code, dus geen persoonlijke gegevens. Na het onderzoek wordt het DNA-materiaal standaard door het laboratorium vernietigd.

Nieuws

Genetische informatie bevordert (her)gebruik van statines