Cholesterolverlagende medicijnen helpen een hartinfarct/beroerte te voorkomen. Geweldige medicijnen, die de kans op een langer leven vergroten. Maar er zijn ook nadelen. Vaak voorkomende bijwerkingen: maag- darmklachten, hevige spierpijn, opgejaagd gevoel, geheugenverlies, vermoeidheid, vochtophoping en concentratieverlies.

Statines

Simvastatine is het meest voorgeschreven statine medicijn. Werkt Simvastatine niet voldoende of blijven de bijwerkingen aanhouden, dan kan de patiënt voorstellen om met een farmacogenetische DNA-test de werking van het specifieke statine-gen SLCO1B1 te laten doen.

Aan de hand van de laboratoriumuitslag kan direct het goede statine medicijn en de juiste dosering worden voorgeschreven. In de KNMP Kennisbank is voor de apotheker en arts informatie te vinden over hoe te handelen, als er sprake is van een variant in het gen SLCO1B1.

Gen SLCO1B1

Bij het opnemen van statines door het lichaam speelt het gen SLCO1B1 de belangrijkste rol. SLCO1B1 regelt het transport van het medicijn naar de lever. In de lever wordt de statine pas actief.

Bij ruim 25% van de westerse bevolking heeft SLCO1B1 een verminderde of zelfs geen activiteit. Gevolg: afname van de hoeveelheid statine in de lever en toename van de plasmaconcentratie van statine in het bloed, of anders gezegd, de statine werkt niet goed en de ophoping van statine in het lichaam zorgt voor bijwerkingen, zoals myopathie (ernstige spierpijn). Op termijn is ook nierschade mogelijk.

DNA-paspoort

Het NIFGO DNA-paspoort is van belang als de volgende medicijnen zijn voorgeschreven: SimvastatineFluvastatine, Pravastatine, lovastatine, Rosuvastatine, Cerivastatine en Atorvastatine. Ook het effect van rode gist rijst wordt bepaald door de activiteit van SLCO1B1.

Hoe werkt de DNA-afname kit?

Na aanvraag via de website wordt binnen twee werkdagen een DNA afname-kit toegestuurd, waarmee zelf wangslijmvlies kan worden afgenomen. Dit is eenvoudig zelf te doen en is weinig ingrijpend. Het DNA-materiaal in het buisje van de afname-kit stuurt u terug in de speciale retour envelop. Na het terugsturen hebben we ongeveer 4 weken nodig voor het testen en het opstellen van de rapportage. In de rapportage worden de aandachtspunten voor de arts en apotheker uitgebreid toegelicht.

NIFGO test alleen de variaties in het DNA, die van invloed zijn op de werking van medicijnen. Het testen van het DNA-materiaal vindt plaats in de gecertificeerde laboratoria van PHARMgenomics en SYNLAB. Controle op de interpretatie van de uitslagen wordt gedaan door Coriell Life Services. Alle relevantie gen-medicijn combinaties worden vergeleken met het gevonden farmacogenetische profiel.

Is privacy gewaarborgd?

Ja, de QR-code op het buisje is verbonden met de persoonlijke gegevens. Het buisje is daarom alleen geschikt voor eigen gebruik. Het laboratorium ontvangt alleen het buisje met de code. Na het onderzoek wordt het DNA-materiaal standaard door het laboratorium vernietigd. Vier weken na het verzenden van de uitslag worden de medische gegevens automatisch gewist. Dus vraag uw arts en apotheker de gegevens op te nemen in hun informatiesystemen.

Nieuws

Genetische informatie bevordert (her)gebruik van statines