Wat zijn cholesterolverlagers?

Cholesterolverlagers helpen een hartinfarct of beroerte te voorkomen. Ze zorgen ervoor dat de lever minder cholesterol aanmaakt, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed, omlaag gaat. Op die manier wordt slagaderverkalking vertraagd. Cholesterolverlagers kunnen de kans op hart- en vaatziekte aanzienlijk verkleinen.

Veel en vaak voorkomende bijwerkingen zijn echter maag- darmklachten, spierpijn, een opgejaagd gevoel, hoofdpijn, geheugenverlies, vermoeidheid, vochtophoping en concentratieverlies. De hevigheid en duur van de bijwerkingen kan afhangen van hoe het lichaam de werkzame stof van de cholesterolverlager verwerkt. Leverenzymen spelen daarbij een hoofdrol.

 

Cholesterolverlagende medicijnen

Simvastatine is de meest voorgeschreven statine. Werkt Simvastatine niet goed en/of is er sprake van bijwerkingen, dan is een farmacogenetische DNA-test de oplossing om de werking van het gen  SLCO1B1 te bepalen. Dit leverenzym bepaalt in hoge mate hoe het lichaam reageert op de simvastatine.

Met de laboratoriumuitslag kan direct het goede statine medicijn en de juiste dosering worden voorgeschreven. In de KNMP Kennisbank is voor de apotheker en arts informatie te vinden over hoe te handelen, als er sprake is van een variatie van SLCO1B1.

 

Hoe werkt het gen SLCO1B1?

Bij ruim 25% van de westerse bevolking is de activiteit SLCO1B1 verminderd of zelfs niet aanwezig. Gevolg: de statine werkt niet goed en de ophoping van statine in het lichaam zorgt voor bijwerkingen, zoals myopathie (ernstige spierpijn). Op termijn is zelfs nierschade niet uit te sluiten. Mensen met nierschade hebben ook nog eens een hoger risico op hart- of vaatziekten. Het juiste medicijn en dosering is vooral voor deze groep erg belangrijk.

 

DNA-paspoort bij statinegebruik

Het NIFGO DNA-paspoort is van belang bij gebruik van SimvastatineFluvastatine, Pravastatine, lovastatine, Rosuvastatine, Cerivastatine en Atorvastatine. Ook de werking van rode gist rijst wordt bepaald door SLCO1B1.

 

Hoe werkt de DNA-afname kit?

Aanvragen van de DNA-test gaat via de website. Binnen twee werkdagen, na ontvangst van de aanvraag, wordt een DNA afname-kit toegestuurd. Met deze DNA afname-kit kan speeksel worden afgenomen. Dit is eenvoudig zelf te doen en is weinig ingrijpend. Het DNA-materiaal in het buisje van de afname-kit stuurt u terug in de speciale retourenvelop. Het testen van het DNA-materiaal en het opstellen van de rapportage duurt ongeveer 4 weken. In de rapportage worden de aandachtspunten voor de arts en apotheker aangegeven. Het DNA-materiaal wordt getest in gecertificeerde laboratoria van EUROFINS. ABOMICS en NIFGO interpreteren de testuitslagen en stellen het rapport op. In het rapport staan de testuitslag, het tromboseprofiel en de relevante gen-medicijn combinaties.

 

Privacy is gewaarborgd

De code op het buisje van de DNA-afname kit is verbonden met de persoonsgegevens van de aanvrager. De DNA-afname kit is daarom alleen geschikt voor gebruik door de aanvrager. Het laboratorium ontvangt alleen het gecodeerde buisje. Na het onderzoek wordt het DNA-materiaal standaard door het laboratorium vernietigd.

 

Nieuws

Nieuwe richtlijn voor cholesterolverlagers