Cholesterolverlagende medicijnen helpen een hartinfarct of beroerte te voorkomen. Ze zorgen ervoor dat de lever minder cholesterol aanmaakt waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed omlaag gaat en vertragen de slagaderverkalking. Cholesterolverlagers kunnen de kans op hart- en vaatziekte aanzienlijk verkleinen en worden voorgeschreven aan mensen die een aandoening aan het hart hebben (gehad) en aan mensen die een verhoogde kans op een hartziekte hebben.

Maar er zijn ook nadelen. Veel en vaak voorkomende bijwerkingen zijn maag- darmklachten,  spierpijn, opgejaagd gevoel, hoofdpijn, geheugenverlies, vermoeidheid, vochtophoping en concentratieverlies. De hevigheid en duur van de bijwerkingen kan afhangen van hoe het lichaam de werkzame stof in de cholesterolverlager verwerkt. Leverenzymen zijn de hoofdrolspelers in dit proces.

 

Cholesterolverlagende medicijnen

Simvastatine is de meest voorgeschreven statine. Werkt Simvastatine niet goed en/of is er sprake van bijwerkingen, dan is een farmacogenetische DNA-test de oplossing om de werking van  SLCO1B1 te bepalen. Dit leverenzym speelt een belangrijke rol in de verwerking van het medicijn.

Met de laboratoriumuitslag kan direct het goede statine medicijn en de juiste dosering worden voorgeschreven. In de KNMP Kennisbank is voor de apotheker en arts informatie te vinden over hoe te handelen, als er sprake is van een variant in SLCO1B1.

SLCO1B1

Bij ruim 25% van de westerse bevolking is de werking SLCO1B1 verminderd of zelfs niet aanwezig. Gevolg: de statine werkt niet goed en de ophoping van statine in het lichaam zorgt voor bijwerkingen, zoals myopathie (ernstige spierpijn). Op termijn is zelfs nierschade mogelijk. Mensen met nierschade hebben ook een hoger risico  op hart- of vaatziekten. Het juiste medicijn en dosering is met name voor deze groep erg belangrijk.

 

DNA-paspoort

Het NIFGO DNA-paspoort is van belang bij gebruik van SimvastatineFluvastatine, Pravastatine, lovastatine, Rosuvastatine, Cerivastatine en Atorvastatine. Ook de werking van rode gist rijst wordt bepaald door SLCO1B1.

 

Hoe werkt de DNA-afname kit?

Aanvragen van de DNA-test gaat via de website. Binnen twee werkdagen na ontvangst van de aanvraag wordt een DNA afname-kit toegestuurd, waarmee zelf speeksel kan worden afgenomen. Dit is eenvoudig zelf te doen en is weinig ingrijpend. Het DNA-materiaal in het buisje van de afname-kit stuurt u terug in de speciale retourenvelop. Het testen van het DNA-materiaal en het opstellen van de rapportage duurt ongeveer 4 a 6 weken. In de rapportage worden de aandachtspunten voor de arts en apotheker uitgebreid toegelicht. Het DNA-materiaal wordt getest in de gecertificeerde laboratoria van EUROFINS, PHARMgenomics en SYNLAB. Abomics en Nifgo interpreteren de uitslagen en stellen het rapport met o.a. het tromboseprofiel en de relevante gen-medicijn combinaties op.

 

Privacy is gewaarborgd

De code van de DNA-afname kit is verbonden met de persoonlijke gegevens. De DNA-afnamekit is daarom alleen geschikt voor eigen gebruik. Het laboratorium ontvangt alleen het gecodeerde buisje en dus geen persoonlijke gegevens. Na het onderzoek wordt het DNA-materiaal standaard door het laboratorium vernietigd.

 

Nieuws

Nieuwe richtlijn voor cholesterolverlagers