Winkelmandje

Antidepressiva

Hoe weet u of uw antidepressiva goed werken?

Depressie is een veelvoorkomende psychische stoornis. Afhankelijk van het behandelplan worden antidepressiva voorgeschreven. Vaak hebben deze medicijnen niet het beoogde effect. De klachten verdwijnen niet en bijwerkingen zijn soms heftig. Het vinden van het goede medicijn en de juiste dosering duurt vaak enkele weken of maanden, waarbij telkens een andere antidepressiva wordt voorgeschreven om het gewenste doel te bereiken.

Er zijn bepaalde genen die een belangrijke rol spelen bij de werking van antidepressiva: COMT, CYP1A2, CYP2C19, CYP2C9, CYP2D6, CYP3A4 en CYP3A5. Gevonden variaties in deze genen zijn vaak de oorzaak van veel bijwerkingen of een niet-werkend medicijn.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Bijwerkingen van Clomipramine als antidepressiva

Antidepressiva worden vaak voorgeschreven aan mensen die last hebben van depressie en andere psychische aandoeningen. Een voorbeeld van zo'n antidepressivum is Clomipramine. Dit medicijn werkt door het verhogen van de hoeveelheid serotonine en noradrenaline in de hersenen. Het is echter belangrijk om te weten dat de werking van Clomipramine kan worden beïnvloed door het gen CYP2D6, er kunnen bijwerkingen ontstaan.

Het gen CYP2D6 is verantwoordelijk voor het afbreken van verschillende antidepressiva medicatie, waaronder Clomipramine. Bij ongeveer 10% van de mensen is er echter sprake van een verminderde enzymactiviteit van CYP2D6. Dit kan leiden tot een verhoogde concentratie van Clomipramine in het bloed en daarmee tot meer bijwerkingen van antidepressiva. Als de arts dit vooraf weet, kan direct een ander medicijn worden voorgeschreven of de dosering worden aangepast om de bijwerkingen te verminderen.

Genetisch testen voor minder bijwerkingen

Om de beste resultaten te behalen met minimale bijwerkingen door antidepressiva is het van groot belang dat artsen op de hoogte zijn van de genetische kenmerken van hun patiënten voordat ze deze medicijnen voorschrijven. Genetisch testen kunnen helpen om vast te stellen of er sprake is van verminderde enzymactiviteit van CYP2D6, wat een belangrijke rol speelt bij de afbraak en het metabolisme van antidepressiva in het lichaam. Door deze informatie te verkrijgen, kan de behandeling worden aangepast en kunnen de juiste medicijnen en doseringen worden voorgeschreven om de kans op bijwerkingen te minimaliseren.

Naast het verminderen van bijwerkingen door antidepressiva, kan deze kennis ook nuttig zijn bij het voorschrijven van andere medicijnen die worden afgebroken door CYP2D6, zoals pijnstillers en antipsychotica. Het uitvoeren van genetische testen kan dus niet alleen de behandeling van depressie verbeteren, maar kan ook helpen bij het voorkomen van bijwerkingen bij andere medicijnen die patiënten gebruiken.

Bijwerkingen verminderen met het DNA-paspoort

Met farmacogenetisch DNA-onderzoek worden variaties van de bovenstaande genen in kaart gebracht. Aan de hand van de uitslag van het onderzoek kan de huisarts en/of apotheker controleren of de voorgeschreven medicatie antidepressiva nog klopt. Uit het onderzoek blijkt hoe u reageert op de medicatie en of u mogelijk bijwerkingen ervaart die kunnen worden vermeden door te kiezen voor een andere antidepressiva.

Het DNA-paspoort is belangrijk bij gebruik van onder andere: Aripiprazol, Broomperidol, Chloorprotixeen, Clozapine, Flufenazine, Haloperidol, Olanzapine, Paliperidon, Pipamperon, Quetiapine, Risperidon, Sertindol en Zuclopentixol. Staat uw medicijn hier niet bij, neem dan contact met ons op.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Gebruikt u antipsychotica?

Als u antipsychotica gebruikt, is het belangrijk om te weten dat specifieke variaties in uw genen kunnen bepalen hoe goed een medicijn werkt en wat de kans is op bijwerkingen. Net als bij antidepressiva spelen genen een belangrijke rol bij de afbraak en het metabolisme van antipsychotica in het lichaam. Daarom kan het zoeken naar het juiste medicijn ook enkele weken duren.

Verschillende genen zijn betrokken bij de afbraak en het metabolisme van antipsychotica, waaronder COMT, CYP1A2, CYP2C19, CYP2C9, CYP2D6, CYP3A4 en CYP3A5. Door genetische testen uit te voeren, kunnen artsen de genetische kenmerken van een patiënt bepalen en de behandeling aanpassen om de kans op bijwerkingen te verminderen en de beste resultaten te behalen met antipsychotica.