Winkelmandje

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Er bestaan veel medicijnen om hart- en vaatziekten te behandelen. Het effect van deze medicijnen verschilt per patiënt. Dit hangt samen met de genetische eigenschappen, die bepalen hoe ons lichaam reageert op deze medicijnen.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom eventuele bijwerkingen van medicijnen. Met een DNA-analyse wordt de activiteit van leverenzymen bepaald. Leverenzymen breken medicijnen af en bepalen of een medicijn goed werkt en welke bijwerkingen kunnen optreden.

LET OP: Tijdelijke actie in februari van € 245,- voor € 198,-

Waarvoor worden antistollingsmedicijnen gegeven?

Antistollingsmedicijnen verminderen de stolling van het bloed. Naast cholesterolverlagers en bètablokkers zijn antistollingsmedicijnen belangrijk om een patiënt uit de gevarenzone te houden. Acenocoumarol en Fenprocoumon, remmen bloedstollingseiwitten om de vorming van bloedstolsels te voorkomen. Acetylsalicylzuur, Clopidogrel (medicijn Plavix), Prasugrel, Carbasalaatcalcium en Dipyridamol voorkomen het te snel samenklonteren van bloedplaatjes. De werking van antistollingsmedicijnen moet stabiel zijn. Bij een te lage dosering stolt het bloed teveel en bij een te hoge dosering is er risico op een maag- of darmbloeding. Om dit risico te verminderen is het belangrijk dat medicijn en dosering zijn afgestemd op de individuele eigenschappen van de patiënt.

Welke leverenzymen zijn belangrijk?

CYP1A2, CYP2C19, CYP2C9, F2, F5, MTHFR en VKORC1 zijn belangrijk voor een goede werking van bloedverdunners. Om die reden zijn deze genen onderdeel van het niFGo DNA-paspoort.

Lees ook over het belang van VKORC1 bij antistollingsmedicijnen.

Stent

Waarom testen voor gebruik van Clopidogrel?

Waarom is testen bij gebruik van Clopidogrel zo belangrijk? Omdat bij gebruik van Clopidogrel in combinatie met maagzuurremmers Omeprazol en Esomeprazol de Clopidogrel minder goed werkt. Ook belangrijk, omdat Clopidogrel in combinatie met Acetylsalicylzuur bij stentplaatsing een verhoogd risico geeft op hartproblemen. Daarom is bij het voorschrijven van Clopidogrel een farmacogenetische DNA-test zo belangrijk.

Het niFGo DNA-paspoort

Het DNA-paspoort is belangrijk als een van de volgende medicijnen wordt gebruikt: Acenocoumarol, Acetylsalicylzuur, Amlodipine, Atenolol, Atorvastatine, Bisoprolol, Carbasalaatcalcium, Carvedilol, Clopidogrel, Enalapril, Eplerenon, Esomeprazol, Fenprocoumon, Fenytoïne, Flecaïnide, Hydrochloorthiazide, Irbesartan, Isosorbide-mononitraat, Lercanidipine, Lisinopril, Losartan, Metoprolol, Nebivolol, Nifedipine, Nisoldipine, Nitrendipine, Nitroglycerine, Omeprazol, Pantoprazol, Perindopril, Prasugrel, Pravastatine, Propafenon, Propranolol, Rosuvastatine, Simvastatine en Verapamil.