Winkelmandje

Reuma (artritis)

Wat is reuma?

Reumapatiënten hebben last van ontstekingen aan gewrichten, spieren en pezen. In Nederland zijn er bijna 2 miljoen patiënten. Wekelijks komen er zo’n 700 nieuwe patiënten bij. Reuma is niet te genezen, maar wel te behandelen. Omdat de lichamelijke beperkingen al erg genoeg zijn, is het belangrijk dat de medicijnen goed werken en zo weinig mogelijk bijwerkingen geven. Voorschrijven van medicijnen op basis van het persoonlijke DNA-profiel is dus erg belangrijk.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Hoe kan je reuma behandelen?

Wanneer de diagnose reuma is vastgesteld, moet de behandeling zo snel mogelijk beginnen. Zo wordt verdere schade aan de gewrichten beperkt. De behandeling bestaat meestal uit ontstekingsremmers en pijnstillers. De reumatoloog schrijft in eerste instantie vaak Methotrexaat voor. In heel veel gevallen begint dan de zoektocht naar het beste medicijn en de juiste dosering. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vooraf met een DNA-test is vast te stellen of Methotrexaat werkt, op deze manier kan worden voorkomen dat je maandenlang last hebt van bijwerkingen.

Temperatuurmeter

Welke medicijnen worden er nog meer voorgeschreven bij reuma?

Reuma geeft vaak pijn in de gewrichten. Bij erge pijn wordt een sterke pijnstiller (NSAID’s), zoals Codeïne, voorgeschreven. Codeïne wordt in de lever omgezet tot morfine, dat het pijnstillende effect geeft. In welke mate Codeïne wordt omgezet in morfine is sterk afhankelijk van het CYP2D6-gen. Bij circa 25% van de westerse bevolking is dit gen niet actief of juist heel erg actief. In beide gevallen bepaalt dit sterk de werking van de Codeïne.

DNA molekuul

Hoe voorkom je bijwerkingen van pijnstillers?

Voor pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac en Codeïne zijn de genen CYP2C9 en CYP2D6 belangrijk. Deze genen bepalen voor een belangrijk deel de werking van deze medicijnen. Als met een DNA-test bepaalde variaties van deze genen zijn aangetoond, kan in de Kennisbank van de KNMP gevonden worden welk medicijn en welke dosering het beste werkt. Hetzelfde geldt ook voor de maagzuurremmer Omeprazol. Variaties in het gen CYP2C19 bepalen de werking van deze maagzuurremmer. Maar als deze niet bekend zijn, wordt de standaard dosering voorgeschreven. Deze 3 belangrijke genen staan op het niFGo DNA-paspoort. 

Tip: lees ook het artikel over de pijnstiller Oxycodon.

Hoe werkt de DNA-afnamekit?

Aanvragen van de DNA-test gaat via de website. Binnen twee werkdagen na ontvangst van de aanvraag, wordt een DNA-afnamekit toegestuurd. Met deze DNA-afnamekit kan speeksel worden afgenomen. Dit is eenvoudig zelf te doen en is weinig ingrijpend. Het DNA-materiaal in het buisje van de afnamekit stuurt u terug in de speciale retourenvelop. Het testen van het DNA-materiaal en het opstellen van de rapportage duurt ongeveer 4 weken. In de rapportage worden de aandachtspunten voor de arts en apotheker aangegeven. Het DNA-materiaal wordt getest in gecertificeerde laboratoria van EUROFINS. ABOMICS en niFGo interpreteren de testuitslagen en stellen het rapport op. In het rapport staan de testuitslag, het tromboseprofiel en de relevante combinaties waarbij een relatie bestaat tussen de variatie in het gen en de medicatie.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Is privacy gewaarborgd?

De code op het buisje van de DNA-afnamekit is verbonden met de persoonsgegevens van de aanvrager. De DNA-afnamekit is daarom alleen geschikt voor gebruik door de aanvrager. Het laboratorium ontvangt alleen het gecodeerde buisje. Na het onderzoek wordt het DNA-materiaal standaard door het laboratorium vernietigd.