Cookie beleid
Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
🚀 Bestel een DNA-paspoort Tijdelijke actie: van € 230 voor € 198!
Winkelmandje
 

De invloed van roken op Clozapine

De invloed van roken op ClozapineMedicijn clozapine

Uit een recent onderzoek blijkt dat een patiënt met schizofrenie niet reageerde op het medicijn clozapine. De verhouding clozapine tot norclozapine was in dit geval laag. Dat betekent dat clozapine te snel werd omgezet.

Farmacogenetische DNA-test

Voor de omzetting van clozapine is het gen CYP1A2 van belang. Anders kan het medicijn zijn werk niet doen. Er werd besloten een farmacogenetische DNA-test te doen. Die gaf aan dat CYP1A2 het *1F allel had. Het *1F allel leidt tot sterke activering van CYP1A2. Deze activatie kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld roken. En wat bleek, deze patiënt bleek een stevige roker te zijn.

Op basis van dit onderzoek werd de dosis clozapine verhoogd van 400 naar 600 mg per dag, waardoor uiteindelijk het medicijn het gewenste effect kreeg. Het loont dus om het medicijn clozapine samen met farmacogenetisch onderzoek voor te schrijven.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Bron: Sanguesa et al, Pharmacogenomics (2019) 20(12), 871–877; doi. 10.2217/pgs-2019-0074.

Terug naar overzicht