Winkelmandje

DNA analyse heeft de toekomst

3 december 2018 3 december 2018

VPRO Tegenlicht besteedde zondag j.l. aandacht aan de gezondheidszorg in Estland. De inwoners kunnen er een gratis genetische screening op maat krijgen met een DNA- analyse. Omdat NIFGO, het  DNA-paspoort Panel Pro samen met een van de bekendste laboratoria in Estland heeft ontwikkeld , waren we natuurlijk benieuwd naar deze uitzending.

Estland, het meest gedigitaliseerde land in Europa, wil een preventieve-en gepersonaliseerde gezondheidszorg opzetten op basis van DNA. Veel Esten hebben al hun gezondheidsgegevens altijd bij de hand op hun E-card, hun eigen individuele elektronisch patiëntendossier, waarin niemand zonder zijn/haar toestemming toegang heeft.  Aan dit E-health systeem wil Estland nu ook data uit DNA-analyse toevoegen. Artsen kunnen dan, op basis van de DNA-analyse,  preventief en op maat, medicijnen voor pijnbestrijding, hart-en vaataandoeningen en antidepressiva voorschrijven. Bekijk de uitzending.

In Pakhuis de Zwijger werd woensdag 5 december gedebatteerd over dit onderwerp. De livestream is via deze link terug te zien.

Terug naar overzicht