Winkelmandje

DNA-analyse heeft de toekomst

3 november 2018 3 november 2018

Gratis genetische screening

VPRO Tegenlicht besteedde zondag jl. aandacht aan de gezondheidszorg in Estland. De inwoners kunnen er een gratis genetische screening op maat krijgen met een DNA- analyse. Omdat niFGo het DNA-paspoort samen met een van de bekendste laboratoria in Estland heeft ontwikkeld, waren we natuurlijk benieuwd naar deze uitzending.

Betere gezondheidszorg opzetten op basis van DNA

Estland, het meest gedigitaliseerde land in Europa, wil een preventieve- en gepersonaliseerde gezondheidszorg opzetten op basis van DNA. Veel Esten hebben al hun gezondheidsgegevens altijd bij de hand op hun E-card, hun eigen individuele elektronisch patiëntendossier, waarin niemand zonder zijn of haar toestemming toegang heeft. Aan dit E-health systeem wil Estland nu ook data uit DNA-analyse toevoegen. Artsen kunnen dan op basis van de DNA-analyse - preventief en op maat - medicijnen voor pijnbestrijding, hart- en vaataandoeningen en antidepressiva voorschrijven. Bekijk de uitzending.

In Pakhuis de Zwijger werd woensdag 5 december gedebatteerd over dit onderwerp. De livestream is via deze link terug te zien.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Terug naar overzicht