Cookie beleid
Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
🚀 Bestel een DNA-paspoort Tijdelijke actie: van € 230 voor € 198!
Winkelmandje

DNA-paspoort

Werkt uw medicijn?

Met een DNA-analyse onderzoek (DNA-paspoort) wordt de activiteit van leverenzymen bepaald. Deze kunt u aanvragen in onze webshop. Leverenzymen breken medicijnen af en bepalen of medicijnen goed werken en welke bijwerkingen kunnen optreden. Variaties in het DNA bepalen de gevoeligheid voor medicijnen. Bij ongeveer een derde van alle medicijngebruikers zijn variaties vastgesteld, die van invloed zijn op de werking van een medicijn. Apotheken hebben van ongeveer 80 medicijnen informatie om aan de hand van de testuitslagen de juiste dosering te bepalen of een ander medicijn te geven. Daarom is het belangrijk om de testuitslagen van dit onderzoek bij de apotheek te laten registreren.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Werking van medicijnen

Wat metaboliseert en wat niet?

De werking van veel medicijnen en de aard van de bijwerkingen zijn afhankelijk van de snelheid waarmee de stofwisseling de medicijnen afbreekt (metaboliseert). Dat verschilt per persoon. Specifieke eigenschappen en varianten van genen spelen een belangrijke rol.

Sommige bijwerkingen zijn meteen merkbaar. Anderen manifesteren zich pas veel later. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te weten hoe het lichaam op medicijnen reageert. Een farmacogenetisch onderzoek (DNA-paspoort) geeft die duidelijkheid. Met zo’n test wordt het farmacogenetische DNA-profiel vastgesteld.

Man drukt met handen op buik

Waar bestaat dit DNA-profiel uit?

Kleine verschillen hebben effect

Cytochroom P450-enzymen zijn belangrijk voor het verwerken van medicijnen. Kleine verschillen in het DNA van deze enzymen hebben effect op het afbreken van medicijnen. De meeste mensen hebben 2 kopieën van het DNA: 1 kopie van de vader en 1 kopie van de moeder. Als twee actieve kopieën aanwezig zijn, is er sprake van een normale verwerking van medicijnen. Dit wordt aangegeven door *1/*1 (ook wel “normale metaboliseerder” genoemd, afgekort met NM). Als er maar 1 actieve kopie aanwezig is, spreken we van een verminderde verwerking (“intermediaire metaboliseerder”, afgekort met IM). Als er 2 inactieve kopieën aanwezig zijn spreken we van geen of slechts een zeer geringe verwerking (“trage metaboliseerder”, afgekort met PM).

Medicijnen op maat

Met het DNA-paspoort

Op het niFGo DNA-paspoort staat het farmacogenetische DNA-profiel dat op basis van de medische DNA-paspoort is vastgesteld. Per gen wordt de voorspelde activiteit van de enzymen (fenotype) aangegeven. Het aantal relevante varianten waarop is getest, het gevonden tromboseprofiel en een medicatiematch zijn onderdeel van het onderzoek.

Procedure DNA-paspoort

Het onderzoek duurt ongeveer 4 tot 6 weken

Aanvragen van de DNA-test gaat via de website. Binnen twee werkdagen na ontvangst van de aanvraag, wordt een DNA-afnamekit toegestuurd. Met deze DNA-afnamekit kan speeksel worden afgenomen. Dit is eenvoudig zelf te doen en is weinig ingrijpend. Het DNA-materiaal in het buisje van de afnamekit stuurt u terug in de speciale retourenvelop. Het testen van het DNA-materiaal en het opstellen van de rapportage duurt ongeveer 4 tot 6 weken. In de rapportage worden de aandachtspunten voor de arts en apotheker aangegeven. Het DNA-materiaal wordt getest in gecertificeerde laboratoria van Eurofins. niFGo interpreteert de testuitslagen en stelt het rapport op.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Privacy is gewaarborgd

Via een unieke code

Tijdens het aanvragen, behandelen en afronden van een DNA-paspoort is uw privacy gewaarborgd. De code op het buisje van de afnamekit is verbonden met de persoonsgegevens van de aanvrager. De afnamekit is daarom alleen geschikt voor gebruik door de aanvrager. Het laboratorium ontvangt alleen het gecodeerde buisje. Na het onderzoek wordt het DNA-materiaal standaard door het laboratorium vernietigd.

Wat kost een DNA-paspoort?

DNA-paspoort altijd als zorgkosten aftrekbaar

Wij bieden het DNA-paspoort aan voor een scherpe prijs van 198 euro. U kunt ervoor kiezen om het DNA-paspoort uit te breiden met een nutrigenomics- of een tromboseprofiel risico rapport.

Zorgverzekeraars vergoeden een DNA-paspoort voor medicijnen (farmacogenetisch onderzoek) bij ernstige bijwerkingen of als medicijnen niet of nauwelijks werkt. De (huis)arts kan in zulke gevallen een farmacogenetisch onderzoek aanvragen voordat de medicatie wordt voorgeschreven. De vergoeding kan mogelijk van verzekeraar tot verzekeraar verschillen. Op dit moment is ONVZ de enige verzekeraar die farmacogenetisch onderzoek (ook preventief) vergoedt. Neem voor de zekerheid contact op met de zorgverzekeraar. Een DNA-paspoort is altijd als zorgkosten fiscaal aftrekbaar.