Winkelmandje

Farmacogenetica in de psychiatrische praktijk

20 januari 2020 20 januari 2020

Farmacogenetica in de psychiatrische praktijkIn het meinummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie stelt Vinkers op basis van 4 bestudeerde publicaties dat ‘het nog te vroeg is voor farmacogenetica’ in de psychiatrische praktijk.

Toepassen van farmacogenetica

In een commentaar op zijn stelling wordt aangevoerd dat het vaststellen van een dosering, aan de hand van het gevonden DNA-profiel, wel degelijk gerekend kan worden tot rationele farmacotherapie. De opstellers van dit commentaar schrijven dat er inmiddels voldoende bewijs is om farmacogenetica toe te passen als er sprake is van ernstige bijwerkingen of een niet werkend medicijn.

Commentaar van de opstellers

De opstellers pleitten in hun commentaar ook voor een richtlijn met o.a. aanbevelingen voor de praktijk. Dit vinden ze noodzakelijk vanwege de minder goed onderbouwde adviezen van commerciële partijen, die DNA-testen aanbieden.

De opstellers wijzen ook nog op het belang dat zorgverzekeraars farmacogenetica vergoeden als een arts dat nodig vindt bij bijvoorbeeld ernstige bijwerkingen en /of een niet werkend medicijn.

Opstellers wijzen er in hun conclusie op dat farmacogenetica steeds meer wordt gebruikt in de huidige psychiatrische klinische praktijk en een potentieel veelbelovende diagnostische toepassing is om de zorg voor psychiatrische patiënten te verbeteren.

Terug naar overzicht