Winkelmandje

Goedkoper uit met preventieve DNA-test

3 juni 2019 3 juni 2019

Geld en medicatieFarmacogenetische testen in de VS

In de Verenigde Staten wordt al volop gebruik gemaakt van farmacogenetische testen om het voorschrijven van medicijnen te verbeteren. CPIC is een organisatie, die voor 30 medicijnen richtlijnen heeft opgesteld, aan de hand waarvan de juiste dosering kan worden voorgeschreven. Deze richtlijnen zijn opgesteld op basis van genetische informatie van 14 genen, die belangrijk zijn voor de verwerking van medicijnen in het lichaam. Van de geteste 5000 mensen bleek ruim 90% tenminste 1 variant te hebben in een van die 14 genen. Deze uitkomst komt overeen met een eerdere Nederlandse studie. De kosten voor farmacogenetisch onderzoek naar een enkele gen-medicatie combinatie bedroegen ongeveer 260 dollar per patiënt.

Samenvatting

Samengevat komt het erop neer dat de kosten van een DNA-test voor een enkele gen-medicijn combinatie ongeveer dezelfde zijn als voor een preventieve test naar een breed onderzoeksgroep van gen-medicijn combinaties. Extra medisch handelen als gevolg van bijwerkingen zijn in dit onderzoek niet meegenomen. Veel van deze extra behandelkosten zijn tenslotte te voorkomen, als aan de hand van een al aanwezig farmacogenetisch profiel medicijnen worden voorgeschreven.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Terug naar overzicht