Winkelmandje

Het verkeerde medicijn gekregen?

6 november 2021 6 november 2021

Potje met capsules eruit20% verkeerde medicatie ontvangen

Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat bij 20% van de mensen, die de afgelopen 2 jaar een ziekenhuis bezochten, sprake was van een fout.

Hoge foutpercentage bij het voorschrijven van medicatie

Voornamelijk bij het stellen van een diagnose en het voorschrijven van medicijnen. Bij 8% van deze gevallen is in de afgelopen twee jaar (bijna) iets misgegaan en bij 13% was er sprake van echte fouten.

Vooral de foutpercentages bij het voorschrijven van medicijnen zijn erg hoog. 27% van de gevallen, waar het (bijna) misging en 25% van de gevallen, waar sprake was van een fout. Als belangrijke oorzaak wordt de communicatie tussen zorgverleners onderling en tussen de zorgverlener en de patiënt genoemd. Ook vinden patiënten het belangrijk dat zorgverleners op de hoogte zijn van hun medische achtergrond, wat niet altijd het geval is.

Oplossing

Dit onderzoek toont weer eens aan hoe belangrijk het is, om ook zelf te weten hoe je lichaam reageert op medicijnen en welke medicijnen en doseringen wel of niet goed voor je zijn. Daarvoor is er het DNA-paspoort. Zorgverleners kunnen met die uitslag het juiste medicijn en de goede dosering voorschrijven.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Terug naar overzicht