/ juni 6, 2019/ farmacogenetica

ouder-kind-dna-paspoort

Iedereen krijgt de erfelijke eigenschappen van zijn of haar ouders. Namelijk 50% van de vader en 50% van de moeder. Maar hoe die 50% is samengesteld is niet zonder meer te zeggen. We kennen allemaal wel het verhaal dat een specifieke ziekte veel in de familie voorkomt. Maar dat betekent niet dat elk familielid die ziekte ook daadwerkelijk krijgt.

Wel is er kans op een verhoogd risico. Dit risico kan inmiddels voor een aantal ziekten met DNA-onderzoek worden aangetoond. Dit geldt ook voor de reactie van het lichaam op medicijnen. Het farmacogenetisch profiel van een ouder is niet automatisch gelijk aan het farmacogenetisch profiel van een kind.

Specifieke eigenschappen, die bepalen hoe het lichaam medicijnen verwerkt, kunnen als erfelijk materiaal zijn overgedragen. Als een ouder ernstige bijwerkingen ondervindt bij gebruik van een medicijn of als bij een ouder een medicijn niet werkt,  dan is het raadzaam ook het farmacogenetische profiel van een kind te laten bepalen. ivm toekomstig medicijngebruik.

NIFGO geeft voor een dergelijk vervolg farmacogenetisch onderzoek een kind-korting van 100 euro. Iedereen, die een DNA-paspoort van een ouder kan overleggen en dat aangeeft bij het aanvragen, kan van deze korting gebruik maken.