/ januari 16, 2018

Het LUMC start met het opnemen van ziekenhuis informatie uit het DNA-profiel van patiënten in het elektronische voorschrijfsysteem. Doel is de werking van medicijnen te verbeteren. Geneesmiddelen worden in de lever afgebroken door enzymen en de snelheid waarmee dat gebeurt, hangt af van DNA-variaties. De ene patiënt heeft van een bepaald middel meer nodig dan de ander, of heeft soms een heel ander medicijn nodig.

Tot nu toe vindt DNA-onderzoek (farmacogenetisch onderzoek)  bij patiënten pas plaats als sprake is van ernstige bijwerkingen.Het LUMC gaat nu voor het eerst aan preventie doen. Patiënten, bij wie het DNA om een medische reden wordt geanalyseerd, kunnen toestemming geven die informatie in hun elektronisch patiëntendossier op te nemen. Het LUMC heeft nu van ruim vierhonderd patiënten het DNA-profiel opgeslagen. Zodra zij in de toekomst een medicijn krijgen voorgeschreven, dat op basis van hun DNA tot problemen kan leiden, krijgt de arts automatisch een waarschuwing.

Een medicijn kan in te hoge of te lage concentratie in het bloed terechtkomen. Gevolg: het middel werkt niet of minder snel of is zelfs gevaarlijk

In het DNA-profiel draait het om de genen, die zijn betrokken bij het omzetten van medicijnen. Van alle Nederlanders heeft 95 procent een variant in de genen, die leidt tot een andere omzetsnelheid. Krijgen zij een geneesmiddel, waarvan bij hen nu net het betrokken enzym afwijkt, dan kan een medicijn in te hoge of te lage concentratie in het bloed terechtkomen. Gevolg: het middel werkt niet of minder snel, een middel geeft meer bijwerkingen of is zelfs gevaarlijk.

Bron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/leids-ziekenhuis-gaat-dna-informatie-van-patient-delen-dit-kan-de-werking-van-medicijnen-verbeteren~a4557148/?hash=dd4ae311e26576a6293af2576a274e39002e324d