Leids ziekenhuis start met delen DNA-informatie
16 januari 2018 16 januari 2018DNA-profiel in ziekenhuis
Het LUMC start met het opnemen van ziekenhuis informatie uit het DNA-profiel van patiënten in het elektronische voorschrijfsysteem. Doel is, de werking van medicijnen te verbeteren. Geneesmiddelen worden in de lever afgebroken door enzymen en de snelheid, waarmee dat gebeurt, hangt af van variaties in het DNA. De ene patiënt heeft van een bepaald medicijn meer nodig dan een ander, of heeft soms een heel ander medicijn nodig.
Farmacogenetisch onderzoek
Tot nu toe vindt DNA-onderzoek (farmacogenetisch onderzoek) bij patiënten pas plaats, als sprake is van ernstige bijwerkingen of een niet werkend medicijn. Het LUMC gaat nu voor het eerst aan preventie doen. Patiënten, bij wie het DNA om een medische reden wordt geanalyseerd, kunnen toestemming geven die informatie in hun elektronisch patiëntendossier op te nemen. Het LUMC heeft nu van ruim vierhonderd patiënten het DNA-profiel opgeslagen. Zodra zij in de toekomst een medicijn krijgen voorgeschreven, dat op basis van hun DNA-profiel tot problemen kan leiden, krijgt de arts automatisch een waarschuwing.
Een medicijn kan in te hoge of te lage concentratie in het bloed terechtkomen. Gevolg: het middel werkt niet of minder snel.
DNA-profiel
Een DNA-paspoort geeft informatie, die van belang is voor het voorschrijven van het juiste medicijn en de juiste dosering. Toepassen van die informatie vermindert de kans op bijwerkingen en zorgt voor een sneller en beter resultaat.
Bestel een DNA-paspoort
Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.
Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!