Winkelmandje

Leverschade door geneesmiddelen: niet alleen door paracetamol

6 december 2019 6 december 2019

Leverschade door geneesmiddelen: niet alleen door paracetamolSander C.A. van den Bogert; Geneesmiddelen Bulletin Nr 11-12|2019 (53).

Leverschade door medicijngebruik

Dat de lever belangrijk is voor het omzetten van medicijnen is inmiddels voldoende bekend. Maar er kan ook schade aan de lever optreden door medicijngebruik. Leverschade door medicijnen betekent dan naast de bijwerkingen een extra complicatie. Het is dus raadzaam om bij leverklachten ook te kijken welke medicijnen en/of voedingssupplementen worden gebruikt.

Schadelijke medicijnen

Het meest bekend is de schadelijke werking op de lever van een te hoge dosis Paracetamol. Maar kans op leverschade is er ook bij ontstekingsremmende medicijnen als bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen en diclofenac. Om die reden blijft het advies om altijd met farmacogenetisch onderzoek de juiste dosering te bepalen. Wij bieden de mogelijkheid aan om dit via een DNA-paspoort in kaart te brengen o.b.v. uw genen.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Terug naar overzicht