Winkelmandje

Medicijn bewaking door je apotheker

21 oktober 2019 21 oktober 2019

Bain et al, Pharmacogenomics, August 2019, DOI: 10.2217/pgs-2019-0047.

Dat het ene medicijn de werking van een ander medicijn kan beïnvloeden is overal bekend. Vooral voor ouderen, die vaak meerdere medicijnen gebruiken, is dit een belangrijk aandachtspunt.

Studie met het DNA-test

In deze studie van 1143 patiënten ouder dan 60 jaar, gebruikten 501 patiënten medicijnen, die elkaars werking beïnvloeden. Voor deze studie werd het DNA van deze patiënten farmacogenetisch getest (CYP2C19, CYP2C9, CYP2D6, en CYP3A4). Retrospectief werd gekeken of medicatie-ervaringen (een niet of nauwelijks werkend medicijn of bijwerkingen) te verklaren waren aan de hand van het vastgestelde DNA-profiel.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Conclusie

De conclusie van deze studie is dat de medicijn interactie en de gen-medicijn interactie, vaak niet werden gebruikt bij het voorschrijven van medicatie. Dit is ook het geval bij de periodieke controle op de werking van de medicatie bij deze doelgroep.

Terug naar overzicht