Cookie beleid
Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
🚀 Bestel een DNA-paspoort Tijdelijke actie: van € 230 voor € 198!
Winkelmandje
 

Medicijnen oorzaak van heropnames?

Medicijnen oorzaak van heropnames?Plotselingen heropnames

De laatste tijd is er veel aandacht voor plotselinge heropnames; vooral ziekenhuisopnames binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis. Recent onderzoek wijst uit dat in 19% van de gevallen medicijngebruik een van de belangrijkste risicofactoren is. Van deze 19% had ruim 1/3 van de opnames voorkomen kunnen worden.

Deze cijfers komen overeen met uitkomsten van eerdere onderzoeken waarbij medicatie een rol speelt bij ziekenhuisopnames. Bij dit onderzoek kwamen de volgende medicijnen naar voren: diuretica, diabetesmiddelen, bètablokkers, antitrombotica en medicatie die wordt gegeven aan COPD patiënten.

Het probleem 

Problemen rondom, voorschrijven, overdracht en therapietrouw zijn de belangrijke redenen die leiden tot een heropname. De vraag, welk medicijn specifiek de heropname heeft veroorzaakt kan op basis van dit onderzoek niet worden beantwoord. Meer onderzoek naar medicatie gerelateerde heropnames en de potentiële vermijdbaarheid is nodig om preventieve maatregelen te kunnen implementeren. Bij vervolgonderzoek zou ook aandacht moeten worden gegeven aan farmacogenetisch onderzoek bij het voorschrijven van medicatie om het juiste medicijn en de dosering vast te stellen.

Het hele onderzoek leest u hier

Terug naar overzicht