/ oktober 28, 2018/ pijnstillers, pijnstilling reuma

Hoe ons lichaam op medicijnen reageert is vaak afhankelijk van leeftijd. Kinderen bijvoorbeeld reageren anders op medicijnen dan volwassenen. Vooral bij pijnbestrijding is het vaak zoeken naar het beste medicijn en de juiste dosering. Daarbij speelt ook een rol dat voor kinderen het arsenaal aan pijn bestrijdende middelen beperkt is. Test resultaten zijn vaak onvoldoende voor handen.

De wereld gezondheid organisatie (WHO) adviseert, indien nodig, gebruik van Tramadol of Codeïne als co-medicatie van Paracetamol en Ibuprofen bij kinderen en volwassenen. Echter, de laatste 5 jaar is men erg terughoudend om kinderen Codeïne voor te schrijven. In de praktijk is gebleken dat, bij een verhoogde activiteit van het gen CYP2D6,  sprake is van een ernstig gezondheidsrisico.

Tramadol wordt gezien als veilig alternatief, hoewel Tramadol ook door het gen CYP2D6 wordt omgezet. Recent is daarom ook voor Tramadol een waarschuwing afgegeven. Voorschrijven van Tramadol en Codeïne zou alleen moeten plaatsvinden op basis van de genetische eigenschappen van CYP2D6.  Lees hier het hele artikel