/ januari 16, 2018/ farmacogenetica

Het LUMC start met het opnemen van ziekenhuis informatie uit het DNA-profiel van patiënten in het elektronische voorschrijfsysteem. Doel is, de werking van medicijnen te verbeteren. Geneesmiddelen worden in de lever afgebroken door enzymen en de snelheid, waarmee dat gebeurt, hangt af van variaties in het DNA. De ene patiënt heeft van een bepaald medicijn meer nodig dan een ander, of heeft soms een heel ander medicijn nodig.

Tot nu toe vindt DNA-onderzoek (farmacogenetisch onderzoek)  bij patiënten pas plaats, als sprake is van ernstige bijwerkingen of een niet werkend medicijn. Het LUMC gaat nu voor het eerst aan preventie doen. Patiënten, bij wie het DNA om een medische reden wordt geanalyseerd, kunnen toestemming geven die informatie in hun elektronisch patiëntendossier op te nemen. Het LUMC heeft nu van ruim vierhonderd patiënten het DNA-profiel opgeslagen. Zodra zij in de toekomst een medicijn krijgen voorgeschreven, dat op basis van hun DNA-profiel tot problemen kan leiden, krijgt de arts automatisch een waarschuwing.

Een medicijn kan in te hoge of te lage concentratie in het bloed terechtkomen. Gevolg: het middel werkt niet of minder snel.

Een DNA-paspoort geeft informatie, die van belang is voor het voorschrijven van het juiste medicijn en de juiste dosering. Toepassen van die informatie verminderd de kans op bijwerkingen en zorgt voor een sneller en beter resultaat.

Bron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/leids-ziekenhuis-gaat-dna-informatie-van-patient-delen-dit-kan-de-werking-van-medicijnen-verbeteren~a4557148/?hash=dd4ae311e26576a6293af2576a274e39002e324d