Winkelmandje

Onderzoek naar COMT gen bij Noord-Afrikanen

5 juli 2018 5 juli 2018

Verstoring van de werking van catecholamines kan veroorzaakt worden door een variatie in het gen COMT. Catecholamines zijn hormonen die een sterke werking hebben op organen, met name op hart en bloedvaten.

Meest voorkomende catecholamines 

De meest voorkomende catecholamines zijn adrenaline, noradrenaline en dopamine. Catecholamines hebben verschillende effecten op het lichaam, zoals verhoging van de hartslag, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Bij het optreden van deze effecten is het dus belangrijk de activiteit van het gen COMT te kennen.

Uitsluitsel van een farmacogentische test

Een farmacogentische test kan daarover uitsluitsel geven. COMT is namelijk erg belangrijk voor de regulering van catecholamines. Sommige geneesmiddelen, zoals Tolcapone remmen de werking van COMT en verhogen daardoor de catecholaminewaarden. Verhoogde catecholaminewaarden kunnen leiden tot neuropsychologische aandoeningen. In onderstaand artikel worden de meest voorkomende 4 varianten in COMT beschreven en welke effecten deze kunnen hebben.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Terug naar overzicht