Cookie beleid
Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
🚀 Bestel een DNA-paspoort Tijdelijke actie: van € 230 voor € 198!
Winkelmandje
 

Pijnstillers; de jaarlijkse pijnpeiling van het IVM

Pijnstillers; de jaarlijkse pijnpeiling van het IVMPijnstillers te makkelijk aan te schaffen

In de jaarlijkse Pijnpeiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wordt nogmaals gewezen op het feit dat pijnstillers te makkelijk aan te schaffen zijn. Ook het gebruik van pijnstillers vraagt extra aandacht. Al eerder dit jaar wees het IVM op het feit dat zware pijnstillers vrij verkrijgbaar zijn in de supermarkten, zonder relevante informatie door de verkoper.

Noodzaak van farmacogenetisch testen

Ook niFGo heeft daar dit voorjaar al over geschreven en in augustus en oktober van dit jaar nog gewezen op de noodzaak van farmacogenetisch testen bij het voorschrijven van Oxycodon. Veel mensen slikken pijnstillers, die ze zelf, zonder recept van de huisarts, hebben gekocht, zonder zich te realiseren welke gezondheidsrisico's ze kunnen lopen.

Uit de peiling bleek dat ruim 40% niet op de hoogte is van de soms forse en gevaarlijke bijwerkingen (ook op de langere termijn) van deze middelen. Vaak worden combinaties van pijnstillers gebruikt, zonder dat men zich heeft laten voorlichten over de gezondheidsrisico’s. Een zorgelijk beeld met een hoopvol randje, volgens IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel: “Het is positief dat tegelijkertijd een groot deel van de respondenten openstaat voor advies, zelfs als dat ongevraagd is"

Lees het hele persbericht

Terug naar overzicht