Cookie beleid
Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
🚀 Bestel een DNA-paspoort Tijdelijke actie: van € 230 voor € 198!
Winkelmandje
 

Belang VKORC1 bij antistollingsmedicijnen

Belang VKORC1 bij antistollingsmedicijnenAcenocoumarol

VKORC1 is de belangrijkste genetische variatie voor dosering van acenocoumarol. Coumarines zijn antistollingsmiddelen zoals acenocoumarol, fenprocoumarol en warfarine. In Europa en Zuid-Amerika wordt acenocoumarol het meest voorgeschreven. In het algemeen voldoet de standaard dosering. In een aantal gevallen is het nodig de dosering aan te passen.

Dit hangt samen met de genetische variaties van de individuele patiënt. Genetische variaties in de genen VKORC1 en CYP2C9 spelen bij antistollingsmedicijnen een belangrijke rol. In Nederland zijn richtlijnen opgesteld, die aangeven welke dosering bij welke genetische variatie past. In Zuid-Amerika zijn nog maar weinig farmacogenetische studies gedaan.

Effect van genetische variaties

In deze studie wordt het effect bestudeerd van genetische variaties in 110 genen op acenocoumarol medicatie. Er werden nieuwe genetische verschillen gevonden, die leiden tot andere doseringen. Maar de belangrijkste factor bleek ook nu het gen VKORC1 te zijn. Belangrijk dus om de genetische variatie van de individuele patiënt te kennen als antistollingsmiddelen worden voorgeschreven.

Bron: Vanessa Gonzalez-Covarrubias et al, Frontiers in Pharmacology, Vol 8, november 2017,

DOI: 103389/fphar.2017.00863

Terug naar overzicht