Wat is reuma?

Reuma hebben betekent  ontstekingen aan gewrichten, spieren en pezen. In Nederland zijn er bijna 2 miljoen patiënten. Wekelijks komen er zo’n 700 nieuwe patiënten bij. Reuma is niet te genezen, maar wel te behandelen. Omdat de lichamelijke beperkingen al erg genoeg zijn, is het belangrijk dat de medicijnen goed werken en zo weinig mogelijk bijwerkingen geven. Voorschrijven van medicijnen op basis van het persoonlijke DNA-profiel is dus erg belangrijk.

 

Hoe kun je reuma behandelen? 

Wanneer de diagnose reuma is vastgesteld, moet de behandeling zo snel mogelijk beginnen. Zo wordt verdere schade aan de gewrichten beperkt. De behandeling bestaat meestal uit ontstekingsremmers en pijnstillers. De reumatoloog begint vaak met Methotrexaat voor te schrijven. In heel veel gevallen begint dan de zoektocht naar het beste medicijn en de juiste dosering. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat van te voren met een DNA test is vast te stellen of Methotrexaat werkt voordat je maandenlang last hebt van bijwerkingen. 

Bijwerkingen van Methotrexaat; braken, diarree, koorts, misselijk, moe, en mondzweren

 

Welke medicijnen worden er nog meer voorgeschreven bij reuma?

Reuma geeft vaak pijn in de gewrichten. Bij erge pijn wordt een sterke pijnstiller (NSAID’s), zoals Codeïne, voorgeschreven. Codeïne wordt in de lever omgezet tot morfine, dat het pijnstillende effect geeft. In welke mate Codeïne wordt omgezet in morfine is sterk afhankelijk van het CYP2D6 gen. Bij circa 25% van de westerse bevolking is dit gen niet actief of juist heel erg actief. In beide gevallen bepaalt dit sterk de werking van de Codeïne.

 

CYP2D6: enzym dat circa 80% van de (door huisartsen) voorgeschreven medicijnen omzet, zoals. Metoprolol, Codeine, Oxycodon, Tramadol, Clomipramine, Doxepine, Imipramine, Nortriptyline, Paroxetine, Venlafaxine, Haloperidol, en Risperidon.

Hoe voorkom je bijwerkingen van pijnstillers?

Voor pijnstillers als Ibuprofen, Diclofenac en Codeine zijn de genen CYP2C9 en CYP2D6 belangrijk. Deze genen bepalen voor een belangrijk deel de werking van deze medicijnen. Als met een DNA test  bepaalde variaties van deze genen zijn aangetoond, dan kan in de Kennisbank van de KNMP  gevonden worden welke medicijn en welke dosering het beste werkt. Hetzelfde geldt ook voor de maagzuurremmer Omeprazol. Variaties in het gen CYP2C19 bepalen de werking van deze maagzuurremmer. Maar als deze niet bekend zijn wordt de standaard dosering voorgeschreven. Deze 3 belangrijke genen staan op het NIFGO DNA-paspoort

Tip: lees ook het artikel over de pijnstiller Oxycodon.

 

Hoe werkt de DNA-afname kit?

Aanvragen van de DNA-test gaat via de website. Binnen twee werkdagen, na ontvangst van de aanvraag, wordt een DNA afname-kit toegestuurd. Met deze DNA afname-kit kan speeksel worden afgenomen. Dit is eenvoudig zelf te doen en is weinig ingrijpend. Het DNA-materiaal in het buisje van de afname-kit stuurt u terug in de speciale retourenvelop. Het testen van het DNA-materiaal en het opstellen van de rapportage duurt ongeveer 4 weken. In de rapportage worden de aandachtspunten voor de arts en apotheker aangegeven. Het DNA-materiaal wordt getest in gecertificeerde laboratoria van EUROFINS. ABOMICS en NIFGO interpreteren de testuitslagen en stellen het rapport op. In het rapport staan de testuitslag, het tromboseprofiel en de relevante gen-medicijn combinaties.

 

Is privacy gewaarborgd?

De code op het buisje van de DNA-afname kit is verbonden met de persoonsgegevens van de aanvrager. De DNA-afname kit is daarom alleen geschikt voor gebruik door de aanvrager. Het laboratorium ontvangt alleen het gecodeerde buisje. Na het onderzoek wordt het DNA-materiaal standaard door het laboratorium vernietigd.