Winkelmandje

Cholesterolverlagers

Wat zijn cholesterolverlagers?

Cholesterolverlagers helpen een hartinfarct of beroerte te voorkomen. Ze zorgen ervoor dat de lever minder cholesterol aanmaakt, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed, omlaag gaat. Op die manier wordt slagaderverkalking vertraagd. Cholesterolverlagers kunnen de kans op hart- en vaatziekte aanzienlijk verkleinen.

Veel en vaak voorkomende bijwerkingen zijn echter maag- en darmklachten, spierpijn, een opgejaagd gevoel, hoofdpijn, geheugenverlies, vermoeidheid, vochtophoping en concentratieverlies. De hevigheid en duur van de bijwerkingen kan afhangen van hoe het lichaam de werkzame stof van de cholesterolverlager verwerkt.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom eventuele bijwerkingen van medicijnen. Met een DNA-analyse wordt de activiteit van leverenzymen bepaald. Leverenzymen breken medicijnen af en bepalen of een medicijn goed werkt en welke bijwerkingen kunnen optreden.

LET OP: Tijdelijke actie in februari van € 245,- voor € 198,-

Cholesterolverlagende medicijnen

Blauwe capsules tegen pijn in stripSimvastatine is de meest voorgeschreven statine. Werkt Simvastatine niet goed en/of is er sprake van bijwerkingen, dan is een farmacogenetische DNA-test de oplossing om de werking van het gen SLCO1B1 te bepalen. De activiteit van SLCO1B1 bepaalt in hoge mate hoe het lichaam reageert op de simvastatine.

Met de laboratoriumuitslag kan direct het goede statine medicijn en de juiste dosering worden voorgeschreven. In de KNMP Kennisbank is voor de apotheker en arts informatie te vinden over hoe te handelen, als er sprake is van een variatie in SLCO1B1.

Hoe werkt het gen SLCO1B1?

Bij ruim 25% van de westerse bevolking is de activiteit SLCO1B1 verminderd of zelfs niet aanwezig. Gevolg: de statine werkt niet goed en de ophoping van statine in het lichaam zorgt voor bijwerkingen, zoals ernstige spierpijn. Op termijn is zelfs nierschade niet uit te sluiten.

DNA-paspoort bij statinegebruik

Het niFGo DNA-paspoort is van belang bij gebruik van Simvastatine, Fluvastatine, Pravastatine, lovastatine, Rosuvastatine, Cerivastatine en Atorvastatine. Ook de werking van rode gist rijst is afhankelijk van de activiteit van SLCO1B1.

Hoe werkt de DNA-afname kit?

Aanvragen van de DNA-test gaat via de website. Binnen twee werkdagen, na ontvangst van de aanvraag, wordt een DNA afname-kit toegestuurd. Met deze DNA afname-kit kan speeksel worden afgenomen. Dit is eenvoudig zelf te doen en is weinig ingrijpend. Het DNA-materiaal in het buisje van de afname-kit stuurt u terug in de speciale retourenvelop. Het testen van het DNA-materiaal en het opstellen van de rapportage duurt ongeveer 4 weken. In de rapportage worden de aandachtspunten voor de arts en apotheker aangegeven. Het DNA-materiaal wordt getest in gecertificeerde en geaccrediteerde laboratoria van EUROFINS. In het rapport staan de testuitslag, het tromboseprofiel en de gevonden relevante gen-medicijn combinaties.

Privacy is gewaarborgd

De code op het buisje van de DNA-afname kit is verbonden met de persoonsgegevens van de aanvrager. De DNA-afname kit is daarom alleen geschikt voor gebruik door de aanvrager. Het laboratorium ontvangt alleen het gecodeerde buisje. De medische gegevens en het DNA-materiaal worden 1 maand na rapportage automatisch verwijderd.