COVID-19 genetische aanleg
18 juni 2020 18 juni 2020
Genetische aanleg voor COVID-19 besmetting
We krijgen veel vragen of er een eventuele genetische aanleg bestaat voor besmetting met het coronavirus COVID-19. Door een genetische aanleg zou iemand dan sneller besmet kunnen raken. Voor een eventuele genetische aanleg is echter wetenschappelijk nog geen enkel bewijs. Wel zijn er andere factoren, die een rol spelen bij de ernst van de klachten, zoals bijvoorbeeld een onderliggende aandoening. In dat verband wordt vaak obesitas genoemd.
Voorzorgmaatregel met farmacogenetisch profiel
Misschien is het verstandig als voorzorgsmaatregel je farmacogenetisch profiel met een DNA-test te laten bepalen. Bij besmetting kan een arts bij het voorschrijven van medicijnen daar dan rekening mee houden; zodat direct het goede medicijn en de juiste dosering kan worden bepaald. Naast Ibuprofen (wordt afgebroken via CYP2C9 en CYP2C19) wordt de laatste tijd ook Dexamethason (wordt afgebroken door CYP3A4) genoemd. Al deze genen worden getest op basis van het DNA-paspoort.
Corona-onderzoek richt zich op dit moment voornamelijk op het vinden van goede medicatie en een vaccin. Wie daar de laatste stand van zaken over wil weten kan de horizonscan van het Zorginstituut Instituut Nederland raadplegen.