DNA paspoort ook nuttig bij zonneschade op de huid
13 juli 2022 13 juli 2022Jaarlijks zijn steeds meer zonuren, dus onze huid wordt blootgesteld aan de zon. Wij zijn meer buiten. Het liefst met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Echter na verloop van jaren krijgen mensen soms te maken met zonneschade (Actinische keratosen).
Actinische keratosen
Actinische keratosen zijn lichtbruine ruwe plekjes op de huid, die het gevolg zijn van jarenlange blootstelling aan zonlicht. Ze komen het meeste voor op het hoofd in het gezicht en op de handen. Ongeveer de helft van de 50-plussers krijgt daarmee te maken.
Tijdig behandelen wordt sterk aangeraden. behandeling kan via o.a. het bevriezen met vloeibare stikstof. Maar vaak wordt ook een crème met 5-fluorouracil voorgeschreven. In de bijsluiter bij de crème geeft de fabrikant de volgende waarschuwing: “neem contact op met uw arts of apotheker, voordat u dit middel gebruikt, als u weet dat u een verlaagde of geen activiteit heeft van het enzym DPD”. De praktijk is dat arts en apotheker daar niet naar vragen. De werking van deze crème kan nogal heftig zijn en is zeker niet zonder risico. Daarom is het goed vooraf te weten of er sprake is van een gedeeltelijk of volledig DPD-tekort. Die zekerheid kunt u krijgen met een DNA-paspoort.
Bestel een DNA-paspoort
Voorkom eventuele bijwerkingen van medicijnen. Met een DNA-analyse wordt de activiteit van leverenzymen bepaald. Leverenzymen breken medicijnen af en bepalen of een medicijn goed werkt en welke bijwerkingen kunnen optreden.
LET OP: Tijdelijke actie in maart van € 245,- voor € 198,-