Winkelmandje

DNA-paspoort ook nuttig bij zonneschade op de huid

13 juli 2022 13 juli 2022

Tube Fluoro UracilJaarlijks zijn steeds meer zonuren, dus onze huid wordt blootgesteld aan de zon. Wij zijn meer buiten. Het liefst met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Echter, na verloop van jaren krijgen mensen soms te maken met zonneschade (Actinische keratosen).

Actinische keratosen

Actinische keratosen zijn lichtbruine ruwe plekjes op de huid, die het gevolg zijn van jarenlange blootstelling aan zonlicht. Ze komen het meeste voor op het hoofd  in het gezicht en op de handen. Ongeveer de helft van de 50-plussers krijgt daarmee te maken.

Tijdig behandelen wordt sterk aangeraden. behandeling kan via o.a. het bevriezen met vloeibare stikstof. Maar vaak wordt ook een crème met 5-fluoro-uracil voorgeschreven. In de bijsluiter bij de crème geeft de fabrikant de volgende waarschuwing: “neem contact op met uw arts of apotheker, voordat u dit middel gebruikt, als u weet dat u een verlaagde of geen activiteit heeft van het enzym DPD”. De praktijk is dat arts en apotheker daar niet naar vragen. De werking van deze crème kan nogal heftig zijn en is zeker niet zonder risico. Daarom is het goed vooraf te weten of er sprake is van een gedeeltelijk of volledig DPD-tekort. Die zekerheid kunt u krijgen met een DNA-paspoort.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Terug naar overzicht