Cookie beleid
Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
🚀 Bestel een DNA-paspoort Tijdelijke actie: van € 230 voor € 198!
Winkelmandje
 

Farmacogenetica en hoge bloeddruk

Farmacogenetica en hoge bloeddrukHet meten van de bloeddruk komt heel vaak voor bij een bezoek aan de huisarts. Hoge bloeddruk is tenslotte een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen met een hoog sterftecijfer.

Onderzoek over hoge bloeddruk

Uit onderzoek blijkt dat medicijnen tegen hoge bloeddruk maar bij 50% van de gebruikers goed werken.

Hoe komt dit? Er bestaan verschillende oorzaken voor te hoge bloeddruk en de therapie is vaak nog steeds gebaseerd op “trial-and-error”. Genetische informatie kan gebruikt worden om de werking van medicijnen te voorspellen zodat de gebruiker weet of het geneesmiddel (goed) werkt.

In Amerika verzamelt het CPIC (Clinical Pharmacogenomics Implementation Consortium) zoveel mogelijke farmacogenetische informatie om op basis daarvan richtlijnen op te stellen.

Op dit moment, heeft het CPIC aanbevelingen opgesteld voor verschillende bloeddrukverlagende medicijnen op basis van farmacogenetische informatie. Dit omvat bijvoorbeeld medicijnen zoals amlodipine, losartan, en ramipril. Het is belangrijk om op te merken dat deze informatie kan veranderen na verloop van tijd naarmate er meer onderzoek wordt gedaan. Wij zullen dit bericht blijven aanpassen zodra er meer relevante informatie wordt verstrekt.

Het CPIC

Het CPIC werkt samen met de Nederlandse Farmacogenetica Werkgroep, die bij voorschrijven van Metoprolol een farmacogenetische test sterk aanbeveelt. In het artikel worden ook genetische variaties in andere genen beschreven, die effect zouden hebben op behandeling met andere bloeddrukverlagende middelen. Conclusie van dit onderzoek: farmacogenetisch testen leidt tot de voor de patiënt efficiëntste behandeling. Met uiteindelijk gevolg: minder hart en nierfalen.

Terug naar overzicht