Winkelmandje

Fenprocoumon bij kinderen

5 november 2018 5 november 2018

Fenprocoumon bij kinderenFenprocoumon

Fenprocoumon is een middel wat ervoor zorgt dat het bloed minder snel samenklontert. Dit antistollingsmiddel wordt onder andere gebruikt bij trombose. Het geneesmiddel werkt langer dan vergelijkbare medicijnen. Namelijk gemiddeld zo'n 140 uur. Hoe lang het duurt om de werkzame stof in het lichaam te verwerken en af te breken hangt van het farmacogenetisch profiel af.

Bij volwassenen is het effect van genetische variaties in de genen VKORC1 en CYP2C9, betrokken bij de werking en afbraak van fenprocoumon, aangetoond.

Een dosering gebaseerd op de activiteit van VKORC1 en CYP2C9, levert in de praktijk betere resultaten op. Als bij het bepalen van de dosering op farmacogenetisch profiel ook nog eens rekening wordt gehouden met de leeftijd dan stijgt de effectiviteit van het medicijn.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Effecten voor de leeftijdsgroep 9 tot 19 jaar

In dit artikel wordt beschreven wat het effect daarvan is voor de leeftijdsgroep van 9 tot 19 jaar. Het onderzoek wees uit dat in 80% van de gevallen aanpassing van de dosering nodig was, op basis van de gevonden genetische variaties in de genen VKORC1, CYP2C9 en CYP3A4.

Terug naar overzicht