Winkelmandje

Geneesmiddel tegen dyspepsie

6 december 2018 6 december 2018

Imipramine en dyspepsie

Imipramine is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven bij depressiviteit en angststoornissen. Het is een tricyclische antidepressiva, afgekort TCA.

Als besloten wordt Imipramine in een lage dosis toe te dienen aan patiënten met functionele dyspepsie (verteringsstoornis met maagklachten in het bovenste maag-darmkanaal) dan wordt gewaarschuwd voor bijwerkingen die kunnen optreden.

Conclusie

Dit is een van de conclusies van onderzoeker dr. Cheong op basis van een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie:

Deelnemers aan deze studie waren volwassenen tussen 18 en 80 jaar met functionele dyspepsie. Er waren aanhoudende klachten na behandeling gedurende acht weken met Esomeprazol en vier weken met Domperidon. Van de 55 deelnemers ervoeren 35 verlichting van de symptomen terwijl 10 deelnemers stopten met de Imipramine vanwege bijwerkingen, zoals een droge mond, obstipatie en sufheid.

niFGo adviseert bij het voorschrijven van Imipramine altijd te testen op de activiteit van de genen CYP2D6 en CYP2C19. Beide genen zijn belangrijk voor het afbreken van TCA's waaronder Imipramine.

Bron: Pharmaceutisch weekblad

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Terug naar overzicht