Winkelmandje

Niet testen vind ik niet ethisch zegt Ron van Schaik

16 juni 2022 16 juni 2022

Covers magazine medisch specialistOp gezette tijden wordt er gepubliceerd over toepassing van DNA testen, voordat een medicijn wordt voorgeschreven. Ron van Schaik, hoogleraar Farmacogenetica, is op dit punt heel actief.

In het Magazine Medisch Specialist van juni van de Federatie van Medische Specialisten is een interview met hem te lezen. Van Schaik pleit voor DNA testen, voordat een medicijn wordt voorgeschreven. Aan de hand van enkele voorbeelden geeft hij het nut van vooraf testen aan. Nieuw is zijn uitspraak, het niet ethisch te vinden, dat voorafgaande aan therapie nog onvoldoende getest wordt. Het introduceren van medisch-ethisch handelen in relatie tot DNA testen wordt niet vaak gebruikt.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom eventuele bijwerkingen van medicijnen. Met een DNA-analyse wordt de activiteit van leverenzymen bepaald. Leverenzymen breken medicijnen af en bepalen of een medicijn goed werkt en welke bijwerkingen kunnen optreden.

LET OP: Tijdelijke actie in februari van € 245,- voor € 198,-

1e of 2e lijn?

Van Schaik beperkt zich in het interview tot de 2e lijn. Dat is jammer, want dat gaat voorbij aan het belang, dat juist de eerste lijn belangrijk is voor het bevorderen van DNA testen, voorafgaande aan het voorschrijven van medicijnen. De huidige stand van zaken voor de eerste lijn is te lezen in het Nifgo nieuwsonderwerp: DNA testen in de praktijk.

Lees hier het hele artikel met het interview.

Terug naar overzicht