Winkelmandje

Genetische informatie bevordert (her)gebruik van statines

23 oktober 2018 23 oktober 2018

Genetische informatie bevordert (her)gebruik van statinesStatines zijn in Nederland veel voorgeschreven medicijnen. Statines zijn de eerste keuze voor artsen.

Oorzaak van het stoppen van statine 

Gemiddeld genomen stopt ongeveer 50% van de patiënten met statine medicijnen. Dit heeft verschillende oorzaken. Er wordt geen verbetering gevoeld en/of er is sprake van bijwerkingen en/of men gelooft publiciteit, waarin de werking in twijfel wordt getrokken. Vaak start zo’n 25% weer opnieuw met een ander statine medicijn. 25% echter kiest ervoor om geen statine medicijn meer te gebruiken, vanwege de vervelende bijwerkingen.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Onderzoek in Chicago

In Chicago is een onderzoek gedaan met patiënten, die gestopt waren met statine medicijnen. Bij hen werd een DNA-test afgenomen en op basis hiervan werd een bij het gevonden DNA-profiel passende statine medicijn voorgeschreven. Bijna 60% van deze groep was weer bereid om met de nieuwe medicatie door te gaan.

Na 8 maanden waren de cholesterol waardes lager. Van de controlegroep, waar de DNA-test niet is afgenomen, was slecht 33% bereid om opnieuw te beginnen met statine medicijnen te gebruiken.

Terug naar overzicht