Winkelmandje

Pijnstillers werken bij iedereen anders

9 januari 2023 9 januari 2023 9 januari 2023

Pijnstillers werken bij iedereen andersChronische pijn is wereldwijd een groot probleem. Mensen slikken pijnstillers dan voor een langere tijd anders is het onmogelijk om te blijven functioneren. Men streeft naar een zo normaal mogelijk leven.

Het onderzoek uitgevoerd door Cavallari en collega's toont aan dat zo’n 20% van de volwassenen last heeft van chronische pijn.  Bij ongeveer 8% maakt de pijn een normaal functioneren onmogelijk. De voorgeschreven pijnstillers kunnen echter wel tot een verslaving leiden.

Overdosis pijnstillers

Het aantal sterftegevallen als gevolg van structureel teveel pijnstillers (opiaten), is schrikbarend hoog. Het is dus van belang deze opiaten uiterst zorgvuldig voor te schrijven. De meest bekende pijnstillers zijn Tramadol, Codeine, Hydroccodone en Oxycodone. Het leverenzym CYP2D6 zet al deze opiaten om in morfine en zorgt op die manier voor de pijnstillende werking.

Bij ongeveer 15% van de westerse bevolking heeft CYP2D6 geen of een verminderde capaciteit. Het voorgeschreven medicijn werkt dus niet goed of helemaal niet. In veel gevallen zal de dosis dus verhoogd worden met meer kans op verslavende effecten.

Echter bij ongeveer 2% van de mensen, heeft CYP2D6 juist een heel snelle capaciteit. Standaard dosering van opiaten kan dus levensbedreigend zijn. Codeine wordt om die reden in een aantal ziekenhuizen niet meer voorgeschreven.

Antidepressiva

Sommige medicijnen tegen depressies remmen de CYP2D6 activiteit. Dus de combinatie van antidepressiva en pijnstillers is er een, waarbij een  farmacogenetische test vooraf belangrijk is. Ook is farmacogenetische testen belangrijk om het juiste medicijn te vinden bij de combinatie van pijnbestrijding en depressiviteit.

Met een medisch DNA-paspoort ziet u, de apotheker en arts in een oogopslag hoe het leverenzym CYP2D6 bij u werkt. Op basis van deze informatie wordt de dosering afgestemd.

Lees het hele artikel Verlichting van pijn op basis van DNA Cavallari et al

Terug naar overzicht