Cookie beleid
Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
🚀 Bestel een DNA-paspoort Tijdelijke actie: van € 230 voor € 198!
Winkelmandje
 

Voorspellende DNA-testen in het nieuws

Voorspellende DNA-testen in het nieuwsVoorspellende DNA-test

De voorspellende DNA-test? Voorspellende DNA-testen, waarmee bepaalde afwijking(en)in het DNA kunnen worden opgespoord, zijn de laatste tijd nogal in het nieuws. Op basis van een gevonden afwijking wordt dan een uitspraak gedaan over de erfelijke aanleg om in de toekomst een bepaalde aandoening te krijgen. Om een betrouwbare uitslag te krijgen moet echter wel het hele gen onderzocht worden, niet een gedeelte ervan. De uitslag van een voorspellende DNA-test geeft niet meer en niet minder dan de richting aan voor verder onderzoek naar de verhoogde kans op een bepaalde aandoening. Medisch advies over welke actie te ondernemen, is het terrein van de klinische genetica. Lees er meer over in het volgende artikel: NOS.

Voedingsadvies van DNA

Voedingsadvies op basis van DNA? Ook dat kan tegenwoordig. Er wordt dan gekeken naar bepaalde ‘voedingsmarkers’, die iets zeggen over hoe je lichaam bepaalde voedingsstoffen of vitaminen verwerkt. Op basis daarvan kan dan worden aangegeven wat je moet eten om gezond te blijven. De rol van genen bij het verwerken van voeding is maar zeer beperkt. Gewicht, voorkeuren en omgeving spelen een veel belangrijker rol. Lees er meer over in dit artikel uit het NRC: Deze tomaat past bij jouw genen.

DNA-testen

De medische DNA-test. niFGo houdt zich bezig met farmacogenetica. Farmacogenetica onderzoekt de relatie tussen variaties in het DNA en de effecten van medicijnen. Het doel van dit onderzoek is om op basis van de testuitslag te verklaren, waarom in het individuele geval, een medicijn en de dosering al of niet werkt of veel onverwachte bijwerkingen geeft. Bij dit onderzoek worden de CYP-enzymen in kaart gebracht, die betrokken zijn bij het afbreken van medicijnen in de lever. Meer over enzymactiviteit.

Bestel een DNA-paspoort

Voorkom bijwerkingen van medicijnen door middel van een DNA-analyse die de activiteit van leverenzymen bepaalt. Variaties in het DNA beïnvloeden de gevoeligheid voor medicijnen, en ongeveer een derde van alle medicijngebruikers heeft dergelijke variaties.

Tijdelijke actie: van € 230,- voor € 198,-!

Terug naar overzicht